AKP'nin MHP'ye sunduğu, "Cumhurbaşkanlığı" adı altında başkanlık sistemini getirecek olan düzenlemede "yürürlük tarihi" olarak 2019 yer alıyor.
Bunun anlamı şu; Başkanlık sistemini getirecek olan Anayasa değişikliği resmen kabul edildiği tarihte değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mevcut görev süresinin sona erdiği 2019'da yürürlüğe girecek. Bunun için de, Anayasa değişikliklerine ilişkin yürürlük maddesine "bu değişiklikler, seçilmiş cumhurbaşkanı görev süresini doldurduğu zaman yürürlüğe girecektir" ifadesi koyulması, teklif olarak MHP'ye iletildi.

YILDIRIM'IN "2019'A KADAR SEÇİM YOK" CÜMLESİNİN SIRRI ORTAYA ÇIKTI

Başbakan Binali Yıldırım, "2019'da kadar seçim yok" açıklaması yapmıştı.
Yıldırım'ın bu açıklamasının da, MHP'ye sunulan Anayasa değişikliklerinde yer alan yürürlük maddesiyle ilişkili olduğu ifade ediliyor.
AKP'nin planına göre, eğer önce TBMM'de, ardında da referandumda kabul görürse, başkanlık sistemi ancak 2019'da yürürlüğe girecek.

ERDOĞAN İÇİN "3 DÖNEM CUMHURBAŞKANLIĞI" KAPISI DA AÇILACAK

Düzenleme ile, Erdoğan için de resmen "3 dönem cumhurbaşkanlığının" kapısı açılmış olacak.
Gerek mevcut sistemde, gerekse AKP'nin MHP'ye sunduğu "Başkanlık" sisteminde Cumhurbaşkanı'nın sadece iki dönem görev yapması öngörülüyor.
Erdoğan mevcut sistemde 2014-2019 arasında Cumhurbaşkanlığı için seçilmiş ve göreve başlamıştı.
Sistemin değişmemesi halinde, Erdoğan'ın 2019-2024 arasında ikinci bir dönem daha cumhurbaşkanlığına aday olma şansı bulunuyordu.
Ancak mevcut sistemin değişmesi ile birlikte, mevcut Cumhurbaşkanı'nın da, yeni sistemde "ilk kez aday olmuş" gibi kabul edilmesi söz konusu olabilecek.
Böylece Erdoğan'ın 2024 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de aday olmasının önü açılabilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN ABDULLAH GÜL KARARI

Daha önce benzer bir tartışma da bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için yaşanmıştı.
Gül, 2007 yılında, o dönemde geçerli olan Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi ile, TBMM tarafından 7 yıllık bir süre ve tek sefer için cumhurbaşkanı seçilmişti.
Ancak Gül'ün görev süresi sırasında yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin önü açılmıştı.
Eski sisteme göre, "7 yıllık süre ve tek sefer için" Cumhurbaşkanı olan Gül'ün, yapılan değişiklikten yararlanıp yararlanamayacağı, ikinci dönem için aday olup olamayacağı tartışma yaratmıştı.
Bu tartışmalara ise son noktayı Anayasa Mahkemesi koymuş ve Gül'ün, yeni sistem değişikliğinden yararlanma hakkı olduğuna hükmetmişti.
Şimdi Gül için alınan bu kararın benzerinin, "yeni sistemin gelmesi" nedeniyle, Erdoğan için de uygulanabileceği ifade ediliyor.
Bu durumda da, Erdoğan'a üçüncü dönem başkanlık yolunun açılabileceği kulislerde konuşuluyor.