Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Başkanlık sistemini savunursam kendimi inkâr etmiş olurum” şeklinde bir cümle kurmadığını söyledi. Davutoğlu, "Böyle bir ifadem olduğunu bulsun birisi çıkarsın ben özür dilemeye hazırım" ifadesini kullandı. Davutoğlu'na atfedilen başkanlık açıklaması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sorulduğunda "Bunu Ahmet Bey'e sorun" cevabı vermişti.
 
Davutoğlu, Yargıtay'ın "örgüt yok" diyerek hükmü bozma kararı verdiği Ergenekon davasına ilişkin olarak, "Paralel çete Ergenekon davası altında bir sürü masum insanı bu davanın içine soktu ve dava zulüm aracı haline dönüştürdü" dedi. "Şimdi şöyle deniyor. Ergenekon diye bir şey yoktur deniyor, ya biz bunları yaşadık" diyen Davutoğlu, "Ergenekon ve paralel yapı benzeri seçilmiş iktidarı hedef alan kim olursa, buna karşıda mücadele etmemiz lazım. İkisi de aynı ölçüde illegal yapılardır" diye konuştu.
 
Davutoğlu, Doha’da bir otelde aralarında Hürriyet'ten Verda Özer'in de bulunduğu gazetecilere özetle şu açıklamalarda bulundu:
 
- Cumhurbaşkanımızın Zagreb’de yaptığı açıklamada partili cumhurbaşkanlığı ve benzeri alternatiflerin de olabileceğini söyledi. Sizin bu farklı alternatifler konusunda çalışmalarınız var mı? Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanının AB ile ilişkiler konusunda eleştirileri oldu. 
 
Bir gazeteci arkadaş tarafından beni hayrete düşüren bir soru sorulmuş. Güya ben demişim ki başkanlık sistemini savunursam kendimi inkâr etmiş olurum. Böyle bir şey kesinlikle yok. Böyle bir ifadem olduğunu bulsun birisi çıkarsın ben özür dilemeye hazırım. Olsaydı da hiç çekinmeden söylerdim. Şanlıurfa’da gençlerle buluştuğum zaman, gençler ‘Siz Başkanlık olursa kendiniz ile ilgili kaygı duyuyor musunuz?’ diye bir soru sordular. Ben de ‘Ben 12 Eylül Anayasası’na hayır oyu vermiş biri olarak bu anayasayı savunmam halinde kendimi reddetmiş olurum. Aksine başkanlık da dahil bu anayasanın tümden değişmesinin gerekli olduğuna inanıyorum’ dedim. Parti olarak başkanlık sistemini savunduk ve savunuyoruz.