CHP’nin tutumunun, daha önceki dönemlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı makamına saygı gereği Erdoğan salona ilk girdiğinde ayağa kalkmak daha sonra ise alkışlama ya da uğurlama için ayağa kalkmamak yönünde olacağı belirtildi. Bu kararın alındığı MYK toplantısında bazı üyelerin ‘sırtımızı dönelim’ önerisini getirdiği ancak kabul görmediği belirtildi.

İLGİLİ HABERErdoğan: OHAL için belki 12 ay da yetmeyecekErdoğan: OHAL için belki 12 ay da yetmeyecek


İLK KRİZ İNÖNÜ İLE BAŞLADI

İlk ayağa kalkma krizi çok partili hayata geçtikten sonra Cumhurbaşkanı İsmet İnönü döneminde yaşanmıştı. Dördüncü kez Cumhurbaşkanı seçilen İnönü’nün Genel Kurul’a girişinde Demokrat Partili milletvekilleri ayağa kalkmamıştı. Daha sonra seçilen Celal Bayar’ı DP’liler geçmişte parti kurucusu olmasına karşın ayağa kalkarak karşılamadı, oturdukları yerden alkışladı. CHP’liler ise Bayar için ayağa kalktı.

İLGİLİ HABERErdoğan Lozan için iki ay önce ne demişti?Erdoğan Lozan için iki ay önce ne demişti?


Turgut Özal ise muhalefetin katılmadığı oturumda Cumhurbaşkanı seçilmişti. Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı seçimine ise aralarında Abdullah Gül’ün de olduğu RP’liler katılmadı. Protesto geleneği Ahmet Necdet Sezer ise sürmedi. Recep Tayyip Erdoğan da, 28 Ağustos’ta Meclis’te yemin ederek görevine başladı. CHP yemin töreninde salonu terk ederek protesto etmiş, MHP ve HDP ise ayakta alkışlamıştı.

 

İLGİLİ HABERCHP'den sert 'Lozan' tepkisiCHP'den sert 'Lozan' tepkisi