Saygı ÖZTÜRK/ANKARA

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 58 gündür devam eden sokağa çıkma yasağından bu yana en şiddetli çatışmalar dün gece başladı. Ve şu saatlerde yoğun bir biçimde devam ediyor.

Foto: DHA - Cizre'de ağır silahlarla çatışmalar devam ediyor


Güvenlik güçleri  içinde teröristlerin de bulunduğu bazı sivillerin de rehin ya da gönüllü olarak tutulduğu 9 ev belirlemişti. HDP'lilerin içinde yaralıların olduklarını iddia ettikleri ev çatışmalar sırasında çöktü.

EN BÜYÜK ÇATIŞMA

Dün geceye gelmeden önce güvenlik güçleri sokağa çıkma yasağına rağmen vatandaşların marketlere gitmelerine, evlerinin çevresinde dolaşmalarına izin veriyordu. Ancak cumartesi gününden bu yana yurttaşlara "Durum çok vahim, sakın evinizden dışarıya çıkmayın. Kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Sabırla gelişmeleri bekleyin" uyarısında bulundular.

Marketler, eczaneler tamamen kapandı. Vatandaşlar, olabilecek çatışmalardan etkilenmemek için evlerine kapandı.

Dün gece saat 21.30 civarında teröristlerin de bulunduğu iddia edilen ve uzun süredir kuşatma altında tutulan bina çevresindeki çemberi güvenlik güçleri daraltmaya başladı. Ve bu sırada içeriden de ateş edildiği öne sürüldü. Gelişmeleri yakından izleyen ve SÖZCÜ'ye bilgi veren bir kaynak şunları söyledi:

"58 günden bu yana en büyük patlamayı duyduk. Sanki 7-8 şiddetinde deprem oluyormuş gibi binalar sallanmaya başladı. Özellikle yüksek katlarda olanlar bunu daha şiddetli yaşadı. Orada öldürülen teröristler olduğunu ancak öğrenebildik. Yalnız kaç kişi olduğu konusunda bizler de çelişkili bilgilere sahibiz. Orada yalnız bu bina değil, 9 binada daha teröristlerin bulunduğu bazıları gönüllü, bazıları ise baskı sonucu tutulan siviller de var. Binaların birbirleriyle yeraltı bağlantıları olduğu söyleniyor. Bunların çevresi de tutulmuş durumda. Şu dakikada bile size de telefonda sesini dinlettiğim gibi, müthiş çatışmalar var. Artık çatışmalarda hangi silahların kullanıldığını, seslerinden biliyoruz. Şu dakikalarda da çok ağır ve etkili silahlar kullanılıyor. Sanıyoruz bu binalardakiler yakalanana kadar çatışmalar aralıksız olarak devam edecek, sık sık anonslar yapılıp dışarıya kimsenin çıkmaması özellikle isteniyor. Cizre'deyiz ama ne olup bittiğini biz de bilemiyoruz. Tek bildiğimiz çok ağır silahlarla büyük çatışmaların yaşandığıdır. Allah sonumuzu hayır etsin"