Suriyelilerin Yunan adalarına geçmek için kullandığı İzmir'in Dikili ilçesinde vatandaşlar, bu kez de iade edilecek mülteciler için planlanan kampı protesto etti. Dikili halkının yanı sıra çevredeki seralarda çalışan işçiler, tatilciler ve yakın ilçelerden gelenler kitlesel basın açıklaması yapıp ilçede mülteci kampı istemediklerini, söyledi.


İzmir'in Dikili kıyıları, son yıllarda Suriyeli göçmenler için en yoğun kaçış noktalarından biriydi. İç savaş ile başlayan trajediden kurtulmak isteyen on binlerce sığınmacı, Dikili'den botlara binerek umuda yolculuğa çıktı. Kimileri için kaçış ölüm yolculuğuna dönüştü, boğulan çok sayıda Suriyeli'ye Ege Denizi mezar oldu. Binlercesi yakalandı. Büyük kesimi ise Avrupa'nın kapısı olarak nitelenen Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeyi başardı. Midilli'den Avrupa ülkelerine dağıldılar. Ancak AKP Hükümeti Avrupa Birliği ile para karşılığı "Geri Kabul Anlaşması" yaptı. Anlaşmanın ardından, 21 Mart 2016 tarihi itibariyle Suriyeli mülteci akımı bıçak gibi kesildi. Şimdi, Avrupa'ya kaçmayı başaran Suriyeli sığınmacılar, geldikleri yoldan Türkiye'ye geri gönderilecek. Önce Yunan Adası Midilli'ye getirilecekler, oradan da Dikili'de kurulması planlanan 'Geri Kabul Merkezi'ne. Ancak Dikili halkı ilçelerinde 'Geri Kabul Merkezi' kurulmasına tepki gösterdi.

 

Türkiye AB arasında yapılan anlaşma sonrasında Yunan adalarına 20 Mart tarihinde geçen mültecilerin, 4 Nisan pazartesi gününden itibaren geri gönderecek olması, kamp belirsizliğinin yaşandığı Dikili'de, protestolara neden oldu. Protestodan önce birkaç gün önce ilçedeki sivil toplum kuruluşları, belediye ortaklaşa Dikilim Platformu'nu kurdu. Platformun geniş katılımlı ilk gösterisi de, Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Mülteci kampının istenmediğinin yüksek sesle dile getirildiği protestoya, Dikili halkının yanı sıra çevredeki seralarda çalışan işçiler, tatilciler ve yakın ilçelerde oturanlar, destek verdi. Her yaştan insanın katıldığı protestoda vatandaşlar, “Sen ben yok Dikili var", “Susma haykır sığınma kampına hayır", “Yarın Dikili için çok geç olabilir", “Dikili uyuma kentine sahip çık" dövizleri taşıdı.

 

BELEDİYE BAŞKANI DA NEDEN İSTEMEDİKLERİNİ ANLATTI

 

Kürsüden vatandaşlara seslenen Dikili Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Tosun, “Dikili turizm kenti sera kenti, biz mülteci kampı yapılmasın dediğimiz zaman bizim vicdanımız sorgulandı. Oysa bir yıldırı bu insanlara yardım yapılıyor. Biz vicdanımızı asla sorgulatmayacağız, kimse de sorgulayamaz. Mültecilere kıyafet, araç ve insani yardımlar yaptık. Yine yapmaya devam edeceğiz" dedi. Kentin çeşitli yerlerine mülteci kampının kurulacağı söylentilerinin çıktığını ama yetkililerini kendilerine yeterli bilgiyi vermediğini de savunan Mustafa Tosun, “Dikili'ye kamp yapılırsa, 20 bin kişi yaşayacak. Dikili bunu kaldıramaz. Sorularımıza yanıt alamadık. Bunun üzerine sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, site yöneticileri, siyasi partilerle binlikte Dikilim Platformunu kurduk. Bir tek AKP yönetimi destek vermedi. Ama konu Dikili olduğu için AKP'li seçmenler de şimdi bu alandadır. Dikili'de her zaman uzlaşmadan yanayız. Oturulan alanda alınan karar yerine yerelden alınan doğru bilgilerle, sorunlar daha çabuk çözülür" dedi.