Efkan Ala 2 buçuk yıldır sürdürdüğü İçişleri Bakanlığı görevini bıraktı. Yerine, Çalışma Bakanı olan Süleyman Soylu getirildi. Eski bakan Mehmet Müezzinoğlu ise Çalışma Bakanlığı'na getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın dün programlarında olmayan ani görüşmesinden sürpriz çıktı ve İçişleri Bakanı Efkan Ala görevinden ayrıldı. 25 Aralık 2013’ten bu yana İçişleri Bakanlığı makamında bulunan Ala’nın istifasını “FETÖ operasyonları konusunda yavaş kaldığı’’ gerekçesiyle bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği öğrenildi.

Ala’nın yerine, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu getirilirken, Çalışma Bakanlığı’na ise, Bursa Milletvekili ve Sağlık eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu geldi.

İSTİFAYI ERDOĞAN İSTEDİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün önce Ala’nın görevinden ayrılmasını Başbakan Yıldırım aracılığı ile bildirdiği öğrenildi. Bu karardaki ana etken, FETÖ operasyonları konusunda “İçişleri Bakanı’nın yavaş davrandığı’’ iddiası oldu. Yıldırım’ın da kabine listesini yaparken Ala’nın yerine başka isim düşündüğü ancak Erdoğan’ın talebi ile Ala’yı bu görevde tuttuğu da belirtildi.

Batman ve Diyarbakır valiliklerinden sonra 7 yıl da Başbakanlık Müsteşarlığı yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden biri olan Ala’nın, Hakan Fidan’ın yerine MİT Müsteşarlığı’na getirileceği ya da MİT-Emniyet ve Jandarma istihbarat kuruluşlarından sorumlu olacak ve yeni kurulacak çatı örgütün başına getirileceği de öne sürüldü. Ancak siyasi bir kişilik ve milletvekili olması nedeniyle bakanlık görevinin ardından bürokrasiye dönmesine pek ihtimal verilmiyor.

SÜLEYMAN SOYLU: İNŞALLAH HAYIRLISI OLUR


İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu, yeni görevi için sürpriz olduğunu belirterek, “Ne diyeceğimi bilmiyorum. İnşallah hayırlısı olur” dedi.

YILDIRIM'DAN 1 DAKİKALIK AÇIKLAMA


Saat 20.00’de kameraların karşısına geçen Yıldırım, 1 dakika süren konuşmasında şu açıklamayı yaptı:

“İçişleri Bakanımız Bursa Milletvekili Efkan Ala’nın istifasıyla boşalan bakanlığa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu atanmıştır. Kamuoyuna bu bilgileri sunuyorum. İçişleri Bakanlığı’nı bırakan Efkan Ala bakanımıza yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Görevlerine atanan bakanlarımıza başarılar diliyorum.”

Foto: DepoPhotos Foto: DepoPhotos

SÜLEYMAN SOYLU KİMDİR?


21 Kasım 1969 İstanbul’da doğdu. Plevne Lisesi’nde başlayan ve ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde sürdürdüğü eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. Siyasi hayatına 1987 yılında DYP İstanbul İl Gençlik Kolları’nda adım atan Süleyman Soylu, 1995 yılında Gaziosmanpaşa İlçe Başkanlığı’na seçildi. 1999 Yerel seçimlerinde Gaziosmanpaşa Belediye Başkan adayı oldu. 1999-2002 yılları arası İstanbul İl Başkanlığı görevinde bulundu.

6 ocak 2008 tarihinde Demokrat Parti’nin Genel Başkanlığına seçildi. 16 mayıs 2009’da kendi talebiyle gerçekleşen kongrede Genel Başkanlık görevi sona erdi.

12 eylül 2010 Referandumu sürecinde “evet” oyu tercihini anlatmak için “Demokrasi Buluşmaları” toplantılarıyla Türkiye’yi dolaştı.

5 eylül 2012 tarihinde AKP’ye katıldı. Arge Başkanı olan Süleyman Soylu 15 Nisan 2014 tarihinde Teşkilat Başkanlığı görevine getirildi.

7 Haziran ve 1 Kasım Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde Trabzon Milletvekili seçildi.

Aslen Trabzon Of’lu olan Süleyman Soylu 1989’da başladığı ticari hayatını 1995’den beri kendi kurduğu sigorta şirketinde sürdürmektedir.

Süleyman Soylu evli ve bir kız, bir de erkek çocuk babasıdır.