Bakanlar Kurulu’nun ‘acele kamulaştırma’ kararı verdiği Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 4 mahallede yasak sürüyor. Güncel Hukuk Dergisi’ne konuşan Savaş Mahallesi Muhtarı Ahmet Şen, Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Tokdemir, yasağın kalktığı Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Behzat Sular ve Abdaldede Mahallesi Muhtarı Şefik Güler, operasyonlardan sonra yaşananları, kamulaştırma kararının halk için ne ifade ettiğini ve Sur halkının ne istediğini anlattı.

"NE YAPILACAĞINI BİLMİYORUZ"


Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Tokdemir, göç etmek zorunda kalan 25 bin insanın çok mağdur olduğunu söyledi. Tokdemin “Sur’dan çıkan insanların temel isteği bir an önce yasaklı sokakların açılması ve evlerine dönmektir. Şu anda bazı aileler dört odalı bir dairede 15-20 kişi yaşıyor. Hasar tespit komisyonu çalışıyor ama net bilgi kimseye verilmiyor. Tam olarak ne yapılacağını, mahallenin muhtarları olarak biz de bilmiyoruz. Bize, ‘Hendek, bomba temizliği yapıldıktan sonra insanların evine dönüşlerini sağlayacağız’ diyorlar. Ama üç aydır sağlanmadı” dedi.

FOTO:DHA - Sur muhtarları Erdoğan'a FOTO:DHA - Sur muhtarları Erdoğan'a "Bir de bizi çağır" diye seslendi.


Abdaldede Mahallesi’nin Muhtarı Şefik Güler de bilgi kirliliğinden yakındı. Güler “Şu anda basında Cumhurbaşkanı muhtarlara atıfta bulunuyor, sorunları gündeme getiriyor. Bir de bizi çağırsın. Doğup büyüdüğümüz yerlerin hepsi viran olmuş. Biz diyoruz ki; buraları, benim kendi insanıma ver. Yarın öbür gün tapu, senet gibi şeyler deme. Sur’u onarın, ondan sonra bu insanların evlerini yıkılmışsa, hasarlıysa tarihi dokusuna uygun yapın. Herkes buna razı olur.” diye konuştu.

Halkın zor durumda olduğunu ifade eden Savaş Mahallesi Muhtarı Ahmet Şen de dergiye “Devletin vermiş olduğu 1000 liralık kira yardımı var ancak bu da düzensiz. Bu insanlar çıplak evlere girdiler, ev eşyası, mutfak eşyası yok; ne buzdolabı, ne çamaşır makinesi, ne ütü, ne klima var. Yani insanlar temel ihtiyaçlarından yoksunlar.”
Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Behzat Sular ise mahallesine fiilen yasağın devam ettiğini söyleyerek şunları anlatıyor: “Bizim mahallede hasar tespit çalışması devam ediyor, ilk yapılan tespitten sonra kapıların, camların parası verildi. İkinci defa geldiklerinde ‘Biz artık kapı, pencereye de bakmıyoruz... Buralar kamulaştırılmış’ dediler. Burası kamulaştırılmış mı şimdi? Belki iki belki üç sene sonra kamulaştırılacak” görüşlerini aktardı.