"Cumhuriyet tarihinde en büyük adım" diye tanıtılan Fatih Projesi çöktü mü?" Dün gece gerçekleşen otomatik güncelleme sonucu tabletlerini açamayan öğretmenler  0549 807 27 99 numaralı Sözcü WhatsApp Hattı'nı mesaj yağmuruna tuttu.
Turgut ERAT/İSTANBUL

"Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  öğretmenlere dağıtılan tabletler dün gece itibariyle güncellemeden sonra çöktü. Tüm Türkiye'de öğretmen tabletleri kullanılamaz hale geldi. Muhtemelen güncellemede virüs bulastırıldı" diyen öğretmenler, internet forum sayfalarında soruna çare arıyor. Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan ancak harcanan onca paraya rağmen halen aksaklıklar yananan Fatih Projesi daha önce de benzer sorunlar nedeniyle çökmüştü.

8 MİLYAR 500 MİLYON LİRA BÜTÇE AYRILMIŞTI


Fatih Projesi, 2010 yılında başlatılmış ve 8 milyar 500 milyon lira bütçe ayrılmıştı. Dört yıl içinde tamamlanması öngörülen projede yaşanan sıkıntılar nedeniyle ömrü 1 yıl uzatılmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “vizyon” konuşmasında son tarih 2017’ye kadar uzatıldı. Projenin hızlı yürümesi için 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile alımlar Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılmıştı. İhaleler MEB ve Ulaştırma Bakanlığı ağırlıklı yürütüldü.

16 MİLYON TABLET BİR TÜRLÜ DAĞITILMADI


Projede yaşanan aksaklıkların başında tabletlerle akıllı tahtaların uyum sağlamaması oldu. Bu nedenle akıllı tahtalara sıfırdan yeni yazılım yüklenmek zorunda kalındı. Pilot uygulamaya alınan bazı okullar için yıkım kararı olduğu ve bazı okulların alt yapılarının sisteme uygun olmadığı belirtildi. Ankara’da Abidinpaşa Anadolu Lisesi’ne akıllı tahtalar takıldıktan 4-5 ay sonra okul depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alındı. Bu durum projedeki koordinasyonsuzluk olarak değerlendirildi.