HSYK, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki kozmik odaya girilmesine neden olan soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili ile hakimler Dündar Örsdemir, Halil İbrahim Kütük, Nihal Uslu ve Abdullah Bahçeci'yi açığa aldı. Açığa alınması istenen eski Ankara 11 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır ile eski Ankara Başsavcıveklili Şadan Sakınan hakkındaki talep ise reddedildi.

Asuman ARANCA / ANKARA

HSYK 3. Dairesi, geçen hafta Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Bilgili ile dosyada imzası bulunan diğer isimler hakkında müfettişin talebi üzerine soruşturma izni vermişti. Soruşturmayı yürüten HSYK Başmüfettişi Ali Rıza Karakan, dün HSYK 2. Dairesi’ne bir yazı göndererek, savcı Bilgili ile eski Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan, eski Ankara 11 Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Hasan Şatır, Dündar Örsdemir, Selahattin Türkeli, eski Özgürlük Hakimleri Halil İbrahim Kütük, Nihal Uslu ve Abdullah Bahçeci’nin tedbiren açığa alınmasını istedi.

5 İSİM AÇIĞA ALINDI


Başmüfettişin talebini değerlendiren HSYK 2. Dairesi, soruşturma savcısı Mustafa Bilgili ile eski Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Dündar Örsdemir, eski Özgürlük Hakimleri Halil İbrahim Kütük, Nihal Uslu ve Abdullah Bahçeci'nin geçici olarak açığa alınmasına karar verdi. Daire, eski KPSS savcısı Şadan Sakınan ile hakim Hasan Şatır hakkındaki tedbir talebini ise reddetti. HSYK'nın bu kararının tebliğ edilmesinin ardından 5 isim geçici olarak görevden el çektirilecek. Bu süre zarfında söz konusu isimler maaşlarının 3'te 2'sini alacak. Daire soruşturma tamamlandıktan sonra, bu isimler hakkında kınamadan ihraca kadar çeşitli disiplin cezaları verebileceği gibi, yargılanmaları kararı da alabilecek. alabilecek.

KOZMİK HAKİMİN DOSYASI YARGITAY'DA


Yargıtay üyesi olan eski 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimleri Kadir Kayhan ile Halit Dönmez hakkındaki dosyayı ise muhakkik tarafından soruşturuluyor. Hakim Kayan, o dönem Kozmik Oda'ya girerek 2 ay arama yapan isimdi. Kayan ve Dönmez, 2011 yılında Yargıtay'a seçilen 160 üyenin arasında yer alıyor.