Kamil ELİBOL / ANKARA

Örgüt içindeki “Gezenler Grubuna” bağlı faaliyet yürüten Musa Canöz ve Adnan Yıldırım’ın intihar saldırısı emrini Rakka’da bulunan IŞİD’in sözde emirlerinden Ebu Enes kod adlı teröristin aldıkları belirlendi. İki canlı bombanın Mamak’taki TOKİ konutlarında kiraladıkları dairede el yapımı patlayıcıları (EYP) Suriye’de aldıkları özel eğitimle kendilerinin imal ettikleri anlaşıldı.

Foto: DHA -Canlı bombalar düzeneklerle birlikte yakalandı


Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanan Musa Canöz ve Adnan Yıldırım, canlı bomba olmadıklarını iddia ederek, “Eylemi biz değil başka bir örgüt üyesi yapacaktı” diyerek hedef saptırmaya çalıştı.

KAÇAKÇI YARDIMI

10 Ekim 2015’de Ankara Tren Garı’nda 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan çifte intihar eyleminden 20 gün sonra Başkent’e geldikleri belirlenen Canöz ve Yıldırım’ın Caferi vatandaşların ibadet ettiği Muhammediye Camii, Sakarya Caddesi’ndeki barlar sokağı, bazı klişeler ile askeri birliklere dönük yaptıkları keşif MOBESE’lere yansımıştı.

Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada 2012’de “cihat” için Suriye’ye gidip IŞİD saflarında savaşan Canöz ve Yıldırım’ın Ankara’ya nasıl geldikleri de tespit edildi. Buna göre, Kasım ayı başında iki canlı bomba Suriye’nin Kilis sınırından kaçakçıların yardımı ile Türkiye’ye illegal girdi.

AMONYUM NİTRAT

İki canlı bomba Kilis’ten Gaziantep’e geçti ve oradan otobüsle Ankara’ya geldi. Canöz ve Yıldırım’ın EYP adı verilen el yapımı patlayıcılarda kullandıkları amonyum nitratı Çubuk ilçesinden, intihar yeleklerine monte ettikleri düzeneği infilak ettirecek elektronik malzemeleri ise Ulus’taki Konya Sokak’tan temin ettikleri anlaşıldı.

8 KİLO PATLAYICI

IŞİD saflarında savaşırken ölen amcası ve kardeşinin intikamını almak için gönüllü olarak canlı bomba olduğu tahmin edilen Canöz’ün bomba yapımı konusunda profesyonel olduğu öne sürüldü. 8 kiloluk bombanın demir bilye-çubuklarla tahrip gücü ve parça tesiri etkisinin artırıldığı saptandı. Bomba imha uzmanları bu yöntem için, “Daha çok zayiat verdirmek için yapılmış” değerlendirmesi yaptı.

ÜÇÜNCÜ GÖZALTI

İstihbarat Daire Başkanlığı ile Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesi’nin yaklaşık iki ay süren takip ve tarassut operasyonunda kendilerini patlatamadan yakalanan iki canlı bomba dışında üçüncü bir IŞİD üyesi gözaltına alındı. Adnan Yıldırım ve sözde IŞİD emiri ile telefon görüşmesi yaptığı belirlenen Z.A. adlı bir kişi de Keçiören’de yakalanıp sorguya alındı.

EMİR ARAP KÖKENLİ

Ankara’da 2,5 ay aradan sonra ikinci intihar saldırısı emrini veren IŞİD’in Rakka’da bulunan sözde Emiri Ebu Enes’le ilgili yeni bilgiler gündeme geldi. İki canlı bomba, Ebu Enes kod adlı IŞİD emirinin Arap kökenli olduğunu söyledi.