İzmir Konak’ta, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından özelleştirilen ve ardından mahkeme kararı ile kiracılarının tamamı tahliye edilen Vakıflar Müdürlüğü’ne ait 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi’nin bulunduğu bina, Haziran ayında yıkıldı. Kaptan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret modeliyle 30 yıllığına yatırımcı bir firmaya ihale edildi.



Yıkımın olduğu yerde AVM yapımı için iş makineleri çalışmaya başladı. Molozların kaldırıldığı zeminin temizlendiği alanda ağır iş makineleri çalışmalarını sürdürürken, inşaat alanının temelinde tarihi kalıntılar çıktı.



Temmuz ayında inşaatın tabanında Osmanlı dönemine ait liman kalıntılarına ulaşıldığı gerekçesiyle çalışmalar durduruldu. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bölgede sondaj yaparak kalıntıları incelemeye başlamışken, diğer yanda iş makinelerinin çalışması tepki çekti. İnşaat alanının zeminindeki tarihsel kalıntının şapel olduğu iddia edildi. İzmir'de özellikle çarşı esnafı içinde heyecan yaratan Hıristiyanların tapınak veya kutsal alanı olan şapelin ortaya çıkarılması için çalışmaların sürdürüleceği bildirildi. DHA



ŞAPEL NEDİR?

Şapel, Hırıstiyanların tapınak veya kutsal alanı, bazen küçüktür ve büyük bir kuruma bağlıdır (örneğin : büyük bir kilise, kolej, hastane, saray, hapishane veya bir mezarlık). Büyük kiliselerin içinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerleri de olup, özellikle kırsal alanlarda ve küçük yerlerde veya yol kenarlarında dinsel ihtiyaçları karşılamak için yapılmış dua etme ve mum yakma yerleridir. Bir nevi küçük kiliselerdir. Bazen büyüktür ve başka bir yapıdan bağımsızdır.

Belirli mezheplerin belirli şapel gelenekleri vardır. Bazıları her kilisenin arkasına bir de Meryem Ana şapeli yaparlar.