CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı;

*CHP, 26. yasama döneminde TBMM'ye 238 araştırma önergesi verdi. HDP 135, MHP ise 150 tane araştırma önergesi getirdi. Bunlardan hiçbiri kabul edilmedi. Aynı dönemde AKP 94 tane araştırma önergesi verdi. Tümü kabul edildi. İçinde muhalefetin de imzası olan iki araştırma önergesi, AKP'nin de katıldığı tüm partilerin "ortak" araştırma önerisi olduğu için kabul edildi. Bunlar, Adana-Aladağ'daki yurt yangını ile Karaman'da yine yurtlardaki çocuk istismarı olayları konusundaki araştırma önergeleri oldu.

*Muhalefet aynı dönemde 4 bine yakın yazılı ve sözlü soru önergesi verdi. Bunlardan 3 bin 778'i AKP Hükümeti tarafından hiç yanıtlanmadı.

ERGİL: SAYGISIZLIK


Ergil, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada muhalefete yönelik bu tavrı "saygısızlık" olarak nitelendirerek, şöyle dedi;

"Bu bir saygısızlıktır. Bu kadar insanın bu üç yıl içerisinde bir tane mi işe yarar fikri olmadı, bir tane mi akla, mantığa, vicdana uyan, hukuka uyan yararı olmadı? Kaldı ki, ben Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahraman'a bu dönem sordum, dedim ki: Ne kadar önerge var, ne cevap verdiniz?

Kendi cevabını buradan size okuyorum aynen: '4 bine yakın önerge verilmiş muhalefet tarafından, 3.778'i cevaplanmamış ama bunun için, muhataplara dikkat çekmek için yazı gönderdim, merak etmeyin' diyor. Bu ayıp değil midir? 3 bin 700'üne hiç yanıt vermemişsiniz. En azından saygı gereği, saygıyı geçtim, yasa gereği cevap vermeniz gerekirdi."