Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF ve UN Women’ın, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu danışmanlığında bu yıl ikinci kez düzenlediği Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, 11Ekim tarihinde İstanbul Hilton Oteli’nin ev sahipliğinde yapılacak.

‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temasıyla gerçekleştirilen ve kız çocuklarının karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması, güçlendirilmesi ve insan haklarından eksiksiz yararlanmalarını sağlamayı hedefleyen konferans, ikinci yılında dünyaca ünlü isimlerin de katılımıyla uluslararası bir platforma dönüşecek.

Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi amacıyla her yıl 11 Ekim’de kutlanan ‘Dünya Kız Çocukları Günü’nde gerçekleşecek olan konferans, Türkiye'de kız çocuklarının eğitim konusunda yaşadığı sorunları ve eğitimin kız çocuklarının hayatında yarattığı farkı ortaya koymayı hedefliyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenecek olan Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, Türkiye ve dünyadan önde gelen isimlerin katılımı ve katkılarıyla kız çocuklarının güçlenmesi konusunun tartışıldığı bir platform olacak.Konferans, Kadın Hakları ve Temsili konusunda 40’ın üzerinde ülkede yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz gazeteci Lesley Abdela, CNN International’da kadın hakları üzerine yaptığı programlarla dikkati çeken Becky Anderson, ailelerin ve toplulukların güçlendirilmesine yönelik ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olan Harvard Graduate School of Education eski yardımcı dekanı Richard Rowe, uğradığı asit saldırısıyla kadına yönelik şiddetin küresel anlamda önemli bir sembolü olan Monica Singh, cinsel istismara maruz kalan Zimbabveli gençler için çalışan Girl Child Network’un kurucusu Zimbabveli cinsiyet aktivisti Betty Makoni, cinsiyet eşitliği üzerine yazdığı “I’m a Girl”şarkısıyla tanınan UN Women Youth Champion Tennille Amorve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstüngibi öne çıkacak konukları ağırlayacak.

‘Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı’nda “2030’a Bakış: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi’ başlıklı bir ana panel düzenlenecek. Gün içindeki panellerde ise ‘çocuk yaşta evlilikler’ ve ‘mülteci kız çocukları’ gibi çarpıcı konular ele alınacak. Ayrıca özel sektör temsilcilerine ayrılan panelde, konuyla ilgili dikkat çeken projelere imza atan firmaların başarı hikâyeleri paylaşılacak.

Hanzade Doğan Boyner: “Okuyan kızlarımız, aydınlık yarınlarımızın en önemli teminatı”

Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner konferansla ilgili yaptığı açıklamada “Vakıf olarak kız çocuklarımızın eğitimi için attığımız her adımda büyük bir heyecan taşıyoruz. Baba Beni Okula Gönder seferberliği kapsamında 33 kız yurdunda ve hiç okulu olmayan 12 köyde yaptırdığımız okullarda eğitim alan, eğitimleri süresince 50 bin burs desteği verdiğimizkız çocuklarımızın başarısı, azmi ve hayallerini görmek ise bizigelecek için daha da umutlandırıyor. Biliyoruz ki okuyankızlar, aydınlık yarınlarımızın olmazsa olmazı, en önemli teminatı.Konferansımız sayesinde bu konuya daha fazla dikkat çekeceğimizi umuyorum. Bu yolda bizimle birlikte çalışan ve yanımızda olduğunu her fırsatta hissettiren tüm iş ortaklarımıza, destekçilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Kamal Malhotra: “2030 kalkınma gündemini hayata geçirmek önceliğimiz”

Konferansın açılış konuşmasını yapacak olan Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ise “Eylül 2015’de tüm dünya bir araya gelerek 2030 için “kimseyi geride bırakmayan” bir kalkınma gündeminin ana hatlarını belirledi. Uluslararası topluluk, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör olarak, bizler, bu gündemi hayata geçirmek ve kız çocuklarının güçlenmesini gerçekleştirmek için bu fırsatı kaçırmamalıyız.” dedi.


 

DHA