Veli TOPRAK / ANKARA

İki seçimde de AKP ve Başbakana ekranları ayıran TRT, muhalefet partilerini ise görmezden geldi. Muhalefet partilerine ayrılan sürede bile aldıkları oy yüzdesi göz ardı edildi.

1 Nisan- 6 Haziran arası partilerin miting süreleri

TRT HABERİN KARNESİ


TRT Haber Dairesi Başkanlığı’nın, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde partiler arasında müthiş bir ayrıma imza attığı tablo ile göz önüne kondu. Nasuhi Güngör’ün başkanı olduğu Haber Dairesi, iki seçimde de muhalefete ekranı kapattı.

‘ADALET’ DEĞİL AKP


Devlet televizyonu TRT, 1 Kasım seçimleri öncesinde 28 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 8 saat 14 dakika süre ayırdı. Yine aynı tarihlerde AKP’ye 10 saat 6 dakika olmak üzere toplam iktidar partisine 18 saat 20 dakika TRT ekranları açıldı.

Partilerin miting süreleri

MUHALEFET ‘YOK’ SAYILDI


28 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında CHP’ye 3 saat 57 dakika, MHP’ye 2 saat 12 dakika ve HDP’ye 36 dakika süre verildi. TBMM dışında olan muhalefet partileri arasında bile ayrım yapıldı. Hak-Par’a 5 dakika 50 saniye ayrılırken DSP’ye 40 saniye, BBP’ye 1.5 dakika, Vatan Partisi’ne 3 dakika verildi. Muhalefetin hepsi TRT ekranlarında yaklaşık 7 saat görüldü. Bu süre bile sadece Başbakan Davutoğlu’na ayrılan 8 saatin altında kaldı.

YARISI DEĞİL


Miting sürelerinde de aynı ‘adaletsizlik’ devam etti. AKP’nin 52 mitin etkinliğini 21 saat boyunca veren TRT, CHP’nin 29 etkinliğini 7 saat, MHP’nin 5 mitingini 2 saat süresince kullandı. HDP’nin 1 mitingine 18 dakika, BBP’nin yine 1 mitingine 5 dakika yer verildi.

AYNI TABLO 7 HAZİRAN’DA DA YAŞANDI

TRT’nin ayrımı 7 Haziran seçimleri öncesinde de yaşandı. 1 Nisan-6 Haziran tarihleri arasında AKP’nin 119 etkinliğine tam 63 saat ayrıldı. CHP’nin 69 etkinliği 16 saat, MHP’nin 32 etkinliği 6 saat ve HDP’nin 28 etkinliği 3 saat süreyle yayınlandı.

TRT'nin haber yayın süreleri