Artvin Cerattepe'de bakır madeni açılmasına yönelik çalışmalara tepki gösteren ve Cerattepe'de nöbet tutan binlerce kişiye polis gaz bombaları ile müdahele de bulundu. Artvin, Cerattepe'de bakır madeni açılmasına karşı çıkan halk uzun süredir gerek hukuk yoluyla gerekse de eylemler ile mücadele ediyordu.

Polisin Cerattepe'deki araçları çekmeye çalışmasıyla başlayan müdahalede her yer yine gaza boğuldu. Cerattepe'de hukuken maden işletmesi için hiçbir hukuki yol kalmayınca ortaya yeni bir ÇED raporu çıkarıldığını belirten avukat Bedrettin Kalın bu rapor hakkında 8 aydır yürütmeyi durdurma kararı verilmediği bu durumda önceki durdurma kararının geçerli olduğunu belirtti. Halen olay yerinde bulunan Kalın, bin 700 metrede bir metre karda direnişe devam ettiklerini söyledi.

Foto: DHA - Cerattepe'de nöbet tutan vatandaşlara sabah saatlerinde gazla müdahale edildi


CNN Türk yayınında konuşan Kalın, mahkemenin bir-iki ay içerisinde keşif yapacağını ve bu olana kadar bölgeye girilmemesini istediğini, o zamana kadar maden şirketi girer ağaç keserse keşfin anlamının kalmayacağını söyledi. Kalın bu sabah iş araçları ile eylemcilerin araçlarının çekilmeye çalışıldığını belirtti. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da bu sabah Artvin Valiliği önünde Cerattepesi için oturma eylemine başladı.

Foto: DHA -Artvinliler gece de nöbete devam etti


Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi`nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek için başlatılan eylem sürüyor. Artvinliler geceyi ateş yakarak yaylada geçirirken, bölgeye takviye olarak çok sayıda polis ve asker gönderildi.

Kente 3 kilometre uzaklıktaki Atmaca mevkisinde otomobilleriyle yolu kapatan ve şirketin araçlarının Cerattepe'ye geçirmesine izin vermeyen Artvinlilere, polis ekipleri dün iki kez biber gazlı müdahalede bulundu. Geceyi yayla yolunda ateş yakarak geçiren direnişçiler, çimenlerin üzerinde uyudu.

Foto: DHA


CERATTEPE'DE YENİ BARİKAT!


Direniş sırasında halkın yolu kapatmak için bıraktığı araçlar, güvenlik güçleri tarafından çekiciyle kenara alındı, kamyonlar da vinç yardımıyla kaldırıldı.

Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine, direniş için bu kez yaklaşık 200 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren `Direne direne kazanacağız` sloganları atarak barikatın arkasında beklemeye başladı.

Foto: DHA


BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜCÜ

Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum`dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti. DHA

Foto: DHA