Abone olmayanların gişelerden geçiş yapması halinde kaçak geçiş işlemleri uygulanmaktadır. Kaçak geçiş işlemlerinin takip edilmesi için HGS geçiş ihlali sorgulama yapılabilir. Sorgulama aracılığı ile kişiler kolay bir şekilde ceza durumunu takip edebilecektir. Bu bakımdan ücretsiz olarak sunulan HGS sorgulama imkanından yararlanılması yeterlidir ve kişiler kolay bir şekilde bu şekilde bilgi alabilir. Gib.gen.tr sitesindeki HGS geçiş ihlali sorgulama yazısında belirtildiği gibi kişilerin plaka girmesi gereken alan şöyledir;



HGS geçiş ihlali sorgulama için resimdeki ilgili bölüme giriş yapıldığında plaka bilgisi girilmelidir. Plaka bilgisi girildikten sonra sistem tarafından plaka üzerinden sorgulama yapılarak sonuçlar paylaşılmaktadır. Plakaların yanlış girilmemesi bu noktada önemlidir. Hgs.gen.tr sitesindeki HGS sorgulama yazısında belirtildiği gibi sorgulamalar ücretsiz olduğundan dolayı birden fazla araç için sorgulama yapılabilir. Fakat her bir sorgulama işlemi ayrı ayrı yapılmalıdır. Sistem ücretsiz olduğundan dolayı sınırsız bir şekilde sorgulama hizmetlerinden yararlanılabilir.

HGS geçiş ihlali sorgulama dışında sitede yer alan ve sadece abonelere özel kullanılabilen hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. Bakiye sorgulamadan bakiye yükleme işlemlerine kadar kişiler tüm işlemlerini online olarak yaparak, geçiş konusunda yükümlülüklerini yerine getirebilir. Abonelikte herhangi bir sorun olmaması için abonelik işlemlerinin zamanında yapılması gerekmektedir. Abonelerin de yetersiz bakiye sonrasında bakiye yüklemesi halinde ceza alabilmesi mümkün olduğundan dolayı HGS geçiş ihlali sorgulama işlemleri aboneler tarafından da yapılmalıdır. Böylece güncel bilgilere ulaşılarak sorgulama yapılabilecektir. Yapılan işlemlerde herhangi bir bedel alınmamaktadır. Bu açında istenildiği zaman hizmetlerden yararlanılarak bilgi sağlanabilir. Ayrıca resmi sitede yer alan bilgilendirici yazılardan da yararlanarak, sistem hakkında detaylara ulaşılabilir.