Sezaryen oranının düşürülmesi yönünde çalışmalarına devam eden Sağlık Bakanlığı, sezaryen oranı yüksek olan doktorlara ceza kesme kararı almıştı. Şimdi de kadın doğum asistanlarını takibe alan Bakanlık, Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, yılda 80 normal, 40 zorlu doğum yaptıramayan kadın doğum asistanlarına uzmanlık verilmeyecek.

ebe-1

DOĞUMLARIN YARISI SEZARYENLE YAPILIYOR

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, Türkiye’nin OECD ülkelerine göre sezaryen oranı en yüksek ülke olduğunu belirterek 100 doğumdan 53,5’inin sezaryenle olduğunu söyledi. Kadın doğum asistanlarının yeterli sayıda normal doğum görmeden uzman olduğuna dikkati çeken Şencan, eğitim veren kurumlarda bile yılda 100’den az normal doğum gerçekleştiğini aktardı. Şencan, “Böyle bir yerde bir kadın doğum uzmanı yetişemez. Hekimlerimiz sorunlu vakalara müdahale etmekten çekiniyorlar çünkü yeterli sayıda doğum görmüyorlar” dedi.

EBELER 40 DOĞUMU AKTİF TAKİP EDECEK

Ebeler için de bir düzenleme yapılacağını anlatan Şencan, “Ebelerin de en az 40 doğumu aktif takip etmiş olması gerekiyor. Ebelerin birçoğu, özellikle özel liselerden mezun olanların, büyük üniversitelerden mezun olan ebelerin bile 40 doğumu takip etme konusunda eksiklikleri olduğunu gördük” diye konuştu.

NORMAL DOĞUMDA VERİLEN PARA YÜZDE 40 ARTACAK

Normal doğum ve zorlu doğumda tecrübesi az olan kadın doğum uzmanlarının deneyimlerinin eksik olduğunu ifade eden Şencan, “SGK ile görüşmelerimiz tamamlanmak üzere. Normal doğum ücretlerini yüzde 30-40 oranında artıracağız. Burada devletin hastanelere ödediği normal doğum ücretleri artırılacak. Sezaryeni değiştirmiyoruz. Yeni düzenlemede, normal doğumu sezaryenden daha yukarı çekeceğiz. Normal doğum uzun süre takip gerektiren bir durum. Dolayısıyla normal doğumun daha fazla olması gerekiyor. Bakanlığımız, bu konuda kararlı SGK da bunu destekliyor. Normal doğumda devletin ödediği para artmış olacak.”