Hemen hemen günün tamamında elimizde olan akıllı telefonların en çok bozulma nedenlerinden biri sıvı teması. Son dönem çıkan akıllı telefonların birçoğunda bulunan su geçirmezlik özelliği tüketici için önemli bir tercih nedeni olmakta. Fakat teknoloji firmalarının bu su geçirmezlik iddiası ne kadar gerçekçi? Su geçirmezlik seviyeleri nasıl belirleniyor.

su-samsung

SU GEÇİRMEZLİKTE ÖNEMLİ KOD

IP sertifikası olarak adlandırılan ve IPXX olarak kodlanan sertifikayla elektronik cihazların su geçirmezlik seviyeleri tespit edilmekte. Kodun başında yer alan IP (Ingress Protection) sertifikanın adını simgelerken yanındaki XX yerine çeşitli rakamlar gelerek su ve toz geçirmezliğin seviyelerini belirliyor. Örnek vermek gerekirse son dönemde teknoloji severleri peşinden sürükleyen telefonlardan olan iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'da IP67 sertifikası bulunmakta.

suya-karsi-koruma

IP67 sertifikasındaki ilk rakam olan 6 cihazın toza karşı dayanılıklılık seviyesini belirlerken, yanında bulunan 7 ise cihazın suya karşı dayanıklılığını gösteriyor. Yukarıda yer alan tablodan IP sertifikasının yanında bulunan rakamların açıklamalarına bakabilir, elektronik cihaz alırken cihazınızın suya karşı ne derece dayanıklı olduğunu kontrol edebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda da toza dayanıklık seviyeleri gösterilmiştir.

toza-karsi-koruma

İLGİLİ HABERDünden bugüne iPhoneDünden bugüne iPhone