Avrupa’da bankalar tel tel dökülüyor. Yurtdışında iş çok acayip yerlere gidiyor. Almanların koskoca Deutsche Bank’ı... Adamlar, yatırımcılarına ve çalışanlarına borçlarını ödemeye yetecek kadar parası olduğuna ikna etmekle uğraşıyorlar. Yani “daha batmadık” diyorlar... İş bu raddeye kadar geldi mi? Gelmiş demek ki... Bu hiç normal değil!
Deutsche en riskli tahvillere sigorta yazan kurumların başında geliyor. Çin’in yavaşlayan ekonomisi ile başa çıkma kapasitesine ilişkin kuşkular had safhada...

BATIRILAMAYACAK KADAR BÜYÜK

Bunun sonucu tüm dünyada şirketlerin tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri arttı. Sigortayı kim ödeyecek? Başta Deutsche Bank... Tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyeti bu yıl ikiye katlandı. Daha da artarsa ödenemeyecek hale gelebilir.
Deutsche Bank işin uç örneği ve batırılamayacak kadar da büyük! Bugün Avrupa Merkez Bankası toplantısında açıklamalar aynı yönde olursa hali hazırda 2015 yılını 7.3 milyar dolar zararla kapatmış ve 35 bin çalışanının işine son verip 10 ülkede kepenk kapatacağını açıklamış Deutsche Bank zora düşer. Almanlar da bunu kabul etmez.

YÜZLERCE BANKA ZORDA

Potada sadece Almanların dev bankası yok ki... Öyle olsa Alman hükümeti omuz atar işin içinden çıkardı. Avrupa ülkelerinden küçüklü büyüklü yüzlerce banka da zorda... Sadece İtalya’da batık kredilerin toplam kredi stokuna oranı yüzde 16 civarında...
Bu duruma nasıl geldik? 2008 yılından beri merkez bankalarının bol keseden dağıttığı paralar bankalar aracılığıyla kredi olarak verilmeye zorlandı. Bankalar da parayı bulunca her isteyene kredi açtı. Şimdi kucaklarında milyarlarca Euro’luk batık kredi ile oturuyorlar. Bunları sigortalayanlar başta olmak üzere hepsi diken üzerinde...

TÜRKİYE’YE ETKİSİ NE OLUR?

İşin başlangıcında Çin ekonomisi var. Denilen odur ki; Çin’in 30 trilyon dolarlık kredi pastasının 5 trilyon dolarlık kısmı batık... Durum gerçekten bu ise dünya henüz kabusu yaşamamış demektir.
İşte Türkiye’nin problemleri bu noktada başlıyor. Yılda 210 milyar dolar dış finansmana ihtiyaç duyuyoruz. Şimdilik bunu döndürürken maliyet artışı dışında sorun yaşamayacağımız görünüyor.
Ancak işler sarpa sararsa, şirketlerin hatta orta ölçekli bankaların kredi pazarlarına ulaşmasında sorunlar yaşanabilir. Hele sorunlu krediler geçen yıla göre yüzde 30 artıp 16 milyar dolara ulaşmışken... Ciddi anlamda tadımız kaçabilir.