Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yeniden yapılandırma için başvuranların sayısı ile ilgili açıklamaları ilgimi çekti, araştırdım. Neydi Ağbal’ın açıklaması?
Bire bir iktidara yamuk yapmayacak yandaş Sabah gazetesinin başlığını aktarıyorum; Ağbal: “Bugüne kadar 1 milyon 958 bin 425 esnafımız müracaat etmiş. Bugüne kadar 11 milyar liralık alacağı yeniden yapılandırmışız. Bu gayet güzel.”
Doğrudur, bu ülkede vergi ödeme ile ilgili büyük sorun yaşayan kesimlerin başında esnaf geliyor. İyi de, kaç esnaf var ki bu ülkede?
Şimdi bundan üç ay öncesine dönelim... Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye’deki toplam esnaf sayısını açıklıyor. Diyor ki: “30 Haziran 2016 itibarıyla ise esnaf sayısı 1 milyon 751 bin16 olarak gerçekleşti.”

İhtimaller üzerine çeşitlemeler

Rakamlar arasında çelişki olunca ister istemez sorular ve sorunlar ortaya çıkıyor. Açıklamalar dâhilinde bütün esnaflar yapılandırma için başvursa bile 207 bin 409 esnaf fazla çıkıyor. Hem de sürenin dolmasına bir aya yakın vakit varken. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde başvuran esnaf sayısı artacak, fark daha da açılacak.
Haliyle bazı olasılıklar mevcut.
Ya devlet esnaf sayısını bilmiyor ya da on binlerce kaçak esnaf var ve bunlar vicdani olarak rahatsızlık duyup vergi ödemedikleri halde gidip vergi yapılandırması için başvurmuşlar. Bu çok gerçekçi görünmüyor.
İhtimallerden bir diğeri geçtiğimiz üç ay içerisinde 207 bin 409 esnaf yeni işyeri açmış ve bunların tümü hızla zarar edip, devlete borçlanıp vergi affı için başvurmuşlar. Bu da pek olası görünmüyor.

Esnaf kılığına giren kim?

Bir başka ihtimal, bir grup manyak var, esnaf kılığına girip borç yapılandırmaktan zevk alıyorlar. Sırf bu iş için ceplerinden para veriyorlar. Herhalde ülkede esnaf fantezisine sahip bu kadar manyak yoktur! Olsa bile cebinden para vermeye gelince herkesten normal olurlar. Nitekim bu teori de elle tutulur gibi değil.
Bence kuvvetle muhtemel toplam başvuru sayısı 1 milyon 958 bin 425 fakat bunların kaçı esnaf, kaçı KOBİ, kaçı holding, kaçı vatandaş, kaçı trafik cezalarını yapılandırıyor belli değil... Ama hepsine esnaf deyip geçiyorlar. Ciddiye almıyorlar. Açıklama öyle olunca, gazetelerin başlıkları böyle olunca, sayılar da tutmayınca insan ister istemez meraklanıyor.
Bir zahmet sayıları adam gibi açıklayın da, kim ne durumdaymış görelim.