Dolar coştu gitti, en kötü kâbusumuz gerçek oldu. Hiç boşuna Trump etkisi falan demeyin. Herkesin parası bir değer kaybederken bizimki üç kaybediyor. Efendilerin derdi hâlâ başkanlık... Hani Türkiye ekonomisi için kırılgan diyorlardı ya, artık kırıldı.
Ben buradan yazayım da iki gün sonra kötü sürpriz olarak algılamayın. Doların bu seviyesinden sonra notumuzu yatırım yapılabilir düzeyde tutan tek kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de notumuzu üç vakte düşürür. Artık üç gün mü olur, üç hafta mı bilemem ama çok uzun sürmez.
Sen Orta Vadeli Program’da 2019 yılı dolar ortalamasını 3.38 vermişsin, halt etmişsin. Ne planın tutar ne hedeflerin. Düşünün bu seviyeyi hesaplayanlar ekonomiyi yönetiyor.

Merkez Bankası armut mu topluyor?

Şunu bilin ki bu ülkede para politikasını Merkez Bankası değil, Saray idare ediyor. Merkez Bankası’nın harekete geçmek için Saray’ın işaretini bekliyor. Merkez Bankası ne müdahale edebilir ne önlem alabilir. Sadece emir alabilir!
Oysa sürekli olarak parasal gevşeme yapmaya niyetli bir görünüm sergiliyor. Eğer yüksek enflasyon ve cari açıkla yoğurulmuş bir ülkede parasal gevşemeye hevesli merkez bankanız varsa, paranız değer kaybeder.
Müdahale etse cephanesi hepsi topu 30-35 milyar dolar... Bir de başarısız olursa daha beter! Zira kararlar Cumhurbaşkanlığı’nın iki ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut’la Cemil Ertem’in görüşleri doğrultusunda alınıyor. Eh, bu ikilinin de kapasiteleri belli...

Kıpırdamazsan dolar düşer!

Bakın, şirketler ve hatta Türkiye bu yükü kaldıramaz. Seviye olarak 3.30’un üzerinde geçirdiğimiz her gün bize geri dönüşü olmayan hasarlar veriyor.
Geldiği seviye itibarıyla durulup geri çekilmesi muhtemeldir. Çekilir mi? Emin olun hiç kıpırdamadan dursak kendi kendine çekilir. Ancak rahat durmak fıtratımıza ters!
Mesela Avrupa’ya vurmak Türkiye’de prim yapıyor. Yılların ezilmişliği üzerine iyi geliyor. İyi geliyor ama yatırımcıları da korkutuyor. Ülke büyümüyor, enflasyonu ve işsizliği artıyor... “Onlarca alternatif ülke arasından Türkiye’yi neden seçelim?” diye soruyorlar? Nitekim seçmiyorlar. Hatta kaçıyorlar.
Dolarda yaşananlar bugünün değil yılların birikimi sonucudur. Ekonomi böyle yönetilmez deyip durdum, dediğim yere geldik. Önden buyurun...