Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik para cezası borçları yeniden yapılandırılarak; taşıt sahipleri ve kullanıcıları üzerindeki borç yükü önemli ölçüde azaltılıyor ve peşin ödemede büyük avantajlar sağlanıyor.

Yapılandırma kapsamına hangi borçlar girmektedir?

30 Haziran 2016 tarihinden önce ve bu tarih dâhil olmak üzere;
- Tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisi ile bu vergiye bağlı gecikme faizleri ve gecikme zamları (2016 yılının ikinci taksiti hariç),
- Kesilen trafik para cezaları ve faizleri,
- Kesilen karayolu taşıma idari para cezaları ile otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları da bu kanun kapsamına alınmıştır. Eski tarihli trafik idari para cezaları belirli sürelerde ödenmemesi durumunda; üç katına çıkmakta idi. Bu tür idari para cezaları için de üç katına çıkan tutar üzerinden bu yapılandırmadan yararlanılabilecektir.
Düzenleme kapsamına 30 Haziran 2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen ve kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla, kesinleşerek vadesi geldiği hâlde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan idari para cezaları girmekte olup, söz konusu idari para cezası kesinleştiği hâlde bu cezaya ilişkin tutanakların ilgili vergi dairelerine intikal etmemiş olması hâlinde, borçlular vergi dairelerine idari yaptırım karar tutanaklarını ibraz ederek başvuruda bulunabilecek ve bu başvurular üzerine söz konusu idari para cezaları da yapılandırılacaktır.
Ayrıca, 6552 sayılı kanun kapsamında taksit ödemeleri devam eden Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik para cezaları borçları da yeniden yapılandırılabilecektir.

Yapılandırma hangi avantajları sağlıyor?

30 Haziran 2016 tarihinden önce ve bu tarih dâhil olmak üzere; Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik para cezaları borçları yapılandırıldığında;
- Motorlu Taşıtlar Vergisi aslının tamamı ile birikmiş gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutar ödenecek olup; Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne uygulanan gecikme faizi ve gecikme zammından vazgeçilecektir.
- Trafik para cezası tutarı ile birikmiş faizler yerine, Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutar ödenecek olup; trafik para cezalarına uygulanan aylık yüzde 5 faizin tahsilinden vazgeçilecektir.
- Karayolu taşıma idari para cezaları ile birikmiş faizler yerine, Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutar ödenecek olup; karayolu taşıma idari para cezalarına uygulanan aylık yüzde 5 faizin tahsilinden vazgeçilecektir.
Görüldüğü üzere; bu tür borçlar ile ilgili vergi aslı ve cezalar silinmediği için, normal gecikme zammı ile Yİ-ÜFE oranları arasındaki fark kadar bir avantaj ile birlikte, 18 ay taksit imkanı da mükelleflere sunulmaktadır.

Başlıksız-1

Dava açma süreci geçmemiş ya da davalık olan trafik para cezaları nasıl yapılandırılacak?
Kanunun yayım tarihi olan 19/08/2016 tarihi itibarıyla yargı mercilerinde ihtilaf konusu olan veya dava açma süresi geçmemiş bulunan trafik para cezaları, karayolu taşıma para cezaları, köprü ve otoyollardan ihlalli geçiş para cezalarında davanın bulunduğu aşama ile karar durumuna göre ceza tutarında, ilk derece mahkemesinde davanın kazanılmış olması halinde yüzde 80’lik, davanın henüz sonuçlanmamış olması halinde yüzde 50’lik bir indirim imkanı getirilerek dava aşamasında olan bu tür ihtilafların daha fazla uzatılmadan sulh yoluyla çözülmesi amaçlanmıştır.
Böylece devlet alacağını kısa sürede tahsil etmekte, yargının da iş yükü azalmaktadır. Dava konusu olan borçlarda yapılandırma için davadan vazgeçilmesi şarttır.
Son güne kalmayın...
İndirim ve taksit imkanından faydalanmak için; başvurularınızı; Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden, bağlı bulunulan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla, ve bulunulan il veya ilçedeki Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni tahsile yetkili vergi dairelerine/mal müdürlüğüne yapabilirsiniz.
Birden fazla araç sahibi olanların her bir araç için ayrı ayrı yapılandırma başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların yasa gereği silinmesi gerekmektedir. Vergi idaresinin bu borçlarınızı silip silmediğini, kontrol etmenizde fayda vardır.
Başvuruların 31 Ekim 2016 tarihine kadar yapılması şarttır.
Yapılandırmadan yararlanmaz iseniz; gerek Motorlu Taşıtlar Vergisi, gerekse trafik para cezaları ile ilgili olarak, aracınıza haciz işlemi uygulanacağını, aracınızı satarken eninde sonunda bu borçları faizleriyle ve hiçbir indirim söz konusu olmaksızın ödemek zorunda kalacağınızı unutmayınız.