Her insan, ikinci hatta bana sorarsanız sayısız şansı hak eder hayatta. Çünkü yaşamak sahip olduğumuz en değerli şey. Fazladan tek bir nefes alabilmek için neleri feda edebileceğinizi bir düşünün. Bana bütün bunları düşündüren Ferhat Halidi’nin ve ‘Hayat Yeniden’ ekibinin hikayesi…

67

Ameliyathane katındayım ve hayatımda ilk defa cerrahi kıyafetleri giyiyorum. Bu sırada da az önce hasta odasında tanıdığım Ferhat’ı düşünüyordum. ‘Hayat Yeniden’ ekibinin ona nasıl bu ‘ikinci şansı’ tanıdığını. ‘Hayat Yeniden’, her hafta NTV’de yayınlanan ve çok sevdiğim televizyoncu dostum Beliz Teoman’ın yapımcılığını üstlendiği bir televizyon projesi. Adı gibi, hayata yeniden tutunan insan hikayelerini anlatıyor. Her biri Acıbadem Hastanesi hekimlerinin ellerinde ikinci baharı yaşayan çok enteresan vakaları ekrana taşıyor.

69

Ameliyathanede ne yaşadım?


Ferhat’ı sedyeyle odasından uğurladıktan sonra bütün ekip biz de ameliyathane katına indik. Hijyenik ameliyat kıyafetlerimizi giydik, ayağımızda özel terlikler, bone ve maske…
Sonra doktor odasına geçtik. Çay içip müzik dinlediğiniz, dergi ve gazete okuyabildiğimiz bir yer burası. Aynı anda 7-8 ameliyat yapıldığı için hekimler operasyon saatini burada bekliyor. Sonra, aynı koridor üzerinde tek tek ameliyathanelere alınıyor hastalar, önünüzden ‘uyutulmuş halde bedenler’ geçiyor.
Ve hem sağlık ekibi, hem de teknik donanım tamamlandığında kapılar kapanıyor, ameliyat başlıyor.
Bu fotoğraf işte tam o anda çekildi. O ondan sonrası bambaşka bir dünya. Hekim olmanın hep çok zor olduğunu düşünürdüm, böylece gözümle de görmüş oldum.

68

“İsyanım kullarına…”


Sabahın ilk saatlerinde bir ameliyathane odasında olmamın sebebi Ferhat Halidi. Bitlisli bir ailenin altı çocuğundan biri Ferhat. Doğuştan kafatası erken kaynamış, yani kafatası küçük ama yüzü büyük. İşte bu anormal görüntü nedeniyle çocukluğundan beri hep dalga geçmişler onunla, sadece duygusal değil, fiziksel olarak da artık nefes bile alamaz durumdaymış.
Hastane odasında ameliyatı beklerken söyledikleri ise hepimizi derinden etkiledi: ‘İsyanım Allah’a değil, kullarına…’

Ölüm kalım meselesi

Tıpta Ferhat’ın anomalisine ‘kraniosinostoz’ deniyor. Ferhat Halidi, Acıbadem Hastanesi’ne, Prof. Dr. Halil İbrahim Canter’e, ‘Hocam ben evlenmek istiyorum, burnumu düzeltin’ diye başvurmuş. Durumu fark eden hocamız hemen tomografi istemiş. Ferhat’ın beyni sıkıştığı için her an beyin kanaması geçirebilir. Yani ameliyat estetik gibi görünse de öyle değil. Bir mecburiyet, hayatta kalma meselesi…

60

Peki ameliyatı kim yaptı ve tam olarak ne yapıldı?

Ameliyatta Ferhat’ın kafatası açıldı. Önce beyni rahatlatıldı, sonra da yüzüne konan vidalarla yüzünü öne çekme işlemi gerçekleştirildi. Ve o tarihten bu yana her gün vidalar itinayla sıkıştırılıp yüz öne çekiliyor milim milim. Belirtmeden geçemeyeceğim, bu vakayla ilgili operasyon yapmayı kimse kabul etmemiş. Ferhat’ın ailesi kapı kapı dolaşmış. Yani Prof. Halil İbrahim Canter Hoca bir kez daha zorlu bir vakaya imza attı.
Zaten o nedenle altı saat süren bu ameliyata bir değil, tam beş hekim girdi! Beyin cerrahi, kulak-bu Ameliyathanede bir de ben ve NTV’nin Hayat Yeniden” programı çekim ekibi vardı.

66

Ameliyatın adı: Monoblok ilerletme


Bu ameliyatın özelliği nedir?
Halil İbrahim Canter: Bu normalde, bizim çocukken kafatası büyümeyen çocuklara yaptığımız bir ameliyat. Kafa kemikleri zamanından evvel birbirine kaynadığı için kafatası büyümüyor. Beyin kafatasının içinde sıkışıp kalıyor. Bazı durumlarda zeka geriliği, gözlerde çıkıklık yaşanır.
Ferhat’ta bahsettiğiniz bu sorunlar var mıydı?
HİC: Zeka sorunu yok, gözlerde sıkıntısı var. Ferhat’ın üst solunum yolu da tamamen tıkalı çünkü üst kemikleri çok küçük kaynamış. Ferhat’ın tüm yüzünü, alnı ve kafatası kemikleriyle beraber yavaş yavaş öne alacağız. ‘Monoblok ilerletme’, ameliyatın adı bu. Yüzünün ön tarafında ‘distraktör’ adını verdiğimiz vidalı bir alet olacak. Bu aletle 25-30 milimetre ilerleteceğiz Ferhat’ın yüzünü. En az iki ay kadar bu cihaz duracak kafasında…

Bu hastalık neden olur?
HİC: Bazı genlerin eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz ama bu tam olarak kanıtlanmış değil.
Bu ameliyat tıptaki en zor ameliyatlardan biri mi?
HİC: Ameliyatın zoru, kolayı pek olmaz. Ama bu ameliyatları yapabilmek adına ben Hacettepe’de özel bir eğitim aldım, üstüne de Amerika’da klinikte deneyim kazandım. Birbirine alışık ekiplerin konseyler halinde gerçekleştirmesi gereken operasyonlar.