İlk kez, uzun zamandır yaşadığımız ve hükümetin asla oralı olmadığı internet yavaşlatması, sosyal medya kesilmesi gibi vakalardan biri bizzat Başbakan tarafından üstlenildi.
Dün yazımı yazarken üst üste üçüncü gündür kesilmek bilmeyen internet yavaşlatma, sosyal medya ağlarının kesilmesi ve ilk kez WhatsApp’ın engellenmesini deneyimliyoruz.
Başbakanın provokasyona karşı aldıklarını söyledikleri bu önlem hayatımızı çok zorlaştırmakla kalmadı, bu kez VPN hizmetlerinin de engellenmeye başlamasıyla tam bir karanlığa dönüştü.

BANKACILAR DA KULLANIYOR

Üç gündür haber almakta, ülkede olanı biteni öğrenmekte zorlanıyorum. WhatsApp zaten artık hem iş hem özel iletişimimin merkezi olmuş. Neye karşı olduğunu bilmediğimiz, ne kadar süreceği konusunda bilgi verilmeyen ve ülkemizin adını yine ve bir kez daha dünyanın birlikte anılmak istemeyeceğim ülkelerinin yanına yazan bu sansür operasyonu umarım bir an önce biter.
Ama açıkçası bunu bir daha yaşamayız filan diyemiyorum. Çünkü azıcık gündemi takip eden biri bile bizi bekleyen karanlık günlerin farkında.
Üstelik VPN engellemesi sadece internete girmek isteyen sıradan insanın basit oyuncağını elinden almak değil VPN sistemleri yani “Özel Sanal Ağlar” sadece internet sansürlerini aşmak için kullanılmıyor. İnternet içinde güvenli tüneller yaratan VPN bankacılık sektöründen noterliğe birçok iş alanında kullanılıyor. Ve engellenmeleri birçok iş kolunun pazartesi ciddi sıkıntılar yaşayacağı anlamına gelebilir.

09internet

Ve ne acıklı ki herkesin aklından hemen İran usulü sansür aşma yöntemleri gelmeye başladı. İranlıların maddi durumu iyi olanları biraz tuzlu olan uydu interneti kullanıyor. Her ne kadar devlet arada bir insanların evlerinden topladığı uydu antenlerini toplayıp büyük gösterilerle iş makinelerine ezdirse de halk sürekli yeni yöntemler geliştiriyor.
Maddi durumu çok şahane olmayanlar ise çok yaratıcı yöntemler kullanıyorlar, mesela Los Angeles’ta yaşayan Amerikalı ve İranlı bir ekip Toosheh adını verdikleri ve uydu televizyon alıcısı aracılığıyla USB hafızaya oradan da internet sansürünü kaldırmak üzere bilgisayara yüklenen bir sansür çözücü yaratmışlar. Sistem çok ilginç çalışıyor. Uydu alıcına USB takıp sadece yeşil beyaz ve üzerinde nasıl çalıştığını yazan bir resim görüntüsü olan bir kanala gelip kayıt düğmesine basıyorsunuz. Bir kaç saat süren kayıtta dev bir MPEG dosyası kaydetmiş oluyorsunuz. Sonra bu dosyayı bilgisayarınıza yükleyip Tosheen ile açıyorsunuz. Ve bir saatte bir GB büyüklüğünde haber, eğlence programı indirmiş oluyorsunuz. Böylece sansürü atlatmış oluyorsunuz.
Modern çağda interneti tamamen kapatmadığınız sürece tamamen engellemeniz zor.
Ama umarım iş ülkemizde de oralara gelmez.
Çünkü internet artık hayatımızın sadece hükümetin duymak istemediği şeylerin söylendiği gizli bahçesi değil.
Televizyon izlemekten, doktor randevusuna kadar hayatımızın önemli fonksiyonlarını gerçekleştirmemize yardımcı olan önemli bir parçamız.
Milyonlarca insan, tam olarak kime karşı olduğunu anlamadığımız bir karartmanın içinde bunalmış durumdayız.
Bu mudur Batılı ülkelerin kıskandığı yeni büyük Türkiye?