Birileriyle beraber yemek yerken kurulan sosyal ilişkiler bir topluma ait olma hissini geliştirir. Günümüzde ise çekirdek aileler bu paylaşımın en önemli merkezleridir. Sağlıklı yeme alışkanlıklarının edinilmesi açısından bu zaman dilimi çok önemlidir. Üstelik aile birliğini sağlamasının yanı sıra çocukların kendilerini güvende hissetmelerini de sağlar…

11


Beslenme düzeninizi evde kurmaya çalışın


Bilimsel araştırmalar, ailenin birliği, beraberliği, iletişimi, doğru ve sağlıklı yeme davranışlarının gelişmesi açısından birlikte yemek yemenin gerçekten önemli bir unsur olduğunu göstermektedir. Bilindiği gibi çocukluk çağı obezitesi Amerika başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde dikkatleri üzerine çeken ciddi bir sağlık problemidir. Çocukluk çağı obezitesi hızla artarken ergenlik çağında gelişen obezitede de üç katı kadar artış gözlemlenmiştir. Obezitenin nedenleri ise çok karmaşık olup bunun içinde genetik faktörler, fiziksel aktivitenin azlığı, yağların ve enerjisi fazla besinlerin aşırı tüketimi, aile, okul ve toplumsal çevrelerdir. Aslında aileler çocuklarının kilo kontrolüne, diyet ve besine bağlı davranışları üzerine çok güçlü bir etkiye sahip olabilir. Bunu sağlayabilmek ise küçük yaşlardan verilen beslenme eğitimine ve kazandırılan alışkanlıklara bağlıdır. Kısaca, aileyle beraber yemek yenmesi diyet kalitesini arttıran, aşırı kilo alımını önleyen ve eğitimle sosyal gelişimi destekleyen çok önemli bir unsurdur.

10


Annelere önemli tavsiyeler


Yemekleri ailece yemek çocuğunuzun gelişimi ve besinlere karşı sağlıklı bir tutum sergilemesi bakımından çok faydalıdır. Bu koşul aynı zamanda kendinize sağlıklı yeme modelini uygulamak için de olanak sağlar. Bu yöntemle çocuklarınızın sağlıklı besinler tükettiklerini de garanti altına almanız kolaylaşır. Bu noktada kuşkusuz ebeveynlere büyük rol düşer. Birlikte yemek yeme ve genel beslenme düzeninizi oluştururken kullanabileceğiniz bazı püf noktalarını sıralamaya çalıştık...

3

- Ailenizi yeni besinlerle tanıştırın, düzenli bir yemek yeme çizelgesi oluşturun ve bunu aile üyeleriyle temasa geçerek oluşturun.
- Çocuklara özel bir besin sunmak yerine bütün ailenin yiyebileceği sağlıklı yemekler hazırlayın. Bu durum, pozitif ve destekleyici bir ortam yaratır.
- Öğünlerinizi düzenli aralıklarla planlayın çünkü aksi takdirde çocuklarınız daha fazla atıştırmalık yemek ister ve yanlış seçimlere yönelebilir.
- Haftalık mönüler planlamaya çalışın. Hazırladığınız pek çok mönü örneğini saklayın. Bu şekilde gelecekte de bu çalışmadan yola çıkarak ailenizin sevdiği sağlıklı yiyecekleri daha çok kullanabilirsiniz.
- Atıştırmalıkları tüketmeyi zaman aralıklarına bölün. En azından ana öğünden bir saat önce olmasına dikkat edin. Günde iki-üç kez atıştırmak yani ara öğün çocuklar için yeterli olur.
- Her gün en azından bir öğünü beraber yemeği planlayın. Eğer bir öğün için herkesi bir araya getirmek mümkün gibi görünmüyorsa kahvaltı iyi bir fikir olabilir. En azından haftada bir akşam yemeğini de ayarlamaya çalışın.
- Ara ve ana öğünleri mutfakta veya yemek odasında yemeye çalışın. Bilgisayarın veya televizyonun önünde yenilmesinden sakının.

2


Çocuklarınızı obeziteden korumak için…


Eğer çocuğunuz aşırı kiloluysa veya kilolu olma riski taşıyorsa büyük ihtimalle kendinize, “Onun için ne yapabilirim?” diye soruyorsunuzdur. Eğer çocuğunuzun kilosuyla ilgili endişeleniyorsanız ilk adım pediatristiniz, doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşmak olmalı. Bir uzmanla işbirliği yaparak çocuğunuz aşırı kilolu mu ve sağlıklı kilosu ne olmalı sorularının cevaplarını belirleyin.

1

Çocuklar söz konusuysa bazı vakalarda en iyi hedef kilo almamak ya da kilosunu koruyarak büyüme ve gelişmesini devam ettirmesini sağlamak olabilir. Sağlıklı kiloya ulaşma programının bir parçası olarak aileler çocuklarına evde birtakım sağlıklı değişiklikler yaparak yardımcı olabilirler. Bu sağlıklı değişikliklerden biri de elbette birlikte tüketilen öğünlerdir. Bu süreçte çocuğunuzda meydana gelecek pozitif değişiklikleri gözlemlemeniz çok zamanınızı almayacak. Sağlıklı alışkanlıklar edinmenin ve kilo alımının çevresel faktörlerden çok fazla etkilendiği unutulmamalıdır.

6