Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için bilinçli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. Sizler için hazırladığım beslenme önerilerine kulak verin. Herkese sağlıklı ve mutlu bayramlar...

eti-beklet

Kurban Bayramı’nda et tüketimi artar. Bu durumun sağlık açısından herhangi bir sıkıntı yaratmaması için bilinçli olmak gerekir. Et, en önemli protein kaynaklarından biridir. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitamin içermesine rağmen et C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle tüketilmesi, sağlık açısından önemlidir. Özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon ve mide rahatsızlığı gibi sorunları olan bireyler ve yaşlılar, bayram boyunca beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Bayramda kırmızı et, tatlı ve hamurişi tüketiminin artması, buna karşılık sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminin azalması sıkıntı yaratır.

shutterstock_448825747

Eti birkaç gün bekletin 

Sindirimi zor bir besin olan et, yeni kesilmiş hayvanda oluşan sertlik nedeniyle pişirmede de zorluk yaratır. Özellikle sindirim sistemiyle ilgili problemi olanlar, kurban etini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Eti pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı, pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır. Etler birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında, (-2 derecede, 3-5 gün) veya derin dondurucuda (-18 derecede, 3 ay) saklanmalıdır. Öte yandan, etler potansiyel riskli besinler olduklarından, çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülecek olan etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabında çözülmesi sağlanmalıdır.

kahvalti

Kahvaltıda neler olmalı?

Çoğu aile için tüm akrabaların bir araya geldiği bayram kahvaltısı da çok önemlidir. Kahvaltı sofrasını hazırlarken sağlık açısından doğru seçimler yapmak gerekir. Ağır gıdalar, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltı mönülerinden uzak durmak çok önemlidir. Bunların yerine peynir çeşitleri, salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, yağsız sebzeli omlet, kepekli, çavdarlı veya tahıllı ekmeklerin bulunduğu kahvaltı sofraları tercih edilmelidir.

meyve-salatasi

İdeal tatlı meyve salatası

Gelelim tatlı tercihlerinin nasıl yapılması gerektiğine. Tatlı ve çikolatadan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler, özellikle kronik hastalığı olanlar, sağlığına dikkat eden kişiler ve kilo kontrolü yapanlar için kaçınılması gereken gruptadır.

beslenme_02-1

Misafirlere meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilebilir. Diyabet hastaları veya kilolarını korumaya çalışan kişiler, tatlandırıcıyla yapılmış sütlü tatlıları tüketebilirler. Ancak dışarıda diyabetik ve diyet olarak satılan tatlıları satın alırken dikkatli olunmalıdır.

su-ic

8 bardak su içmek şart! 

Su, metabolizmanın sağlığı ve vücudun toksik maddelerden arınması bakımından çok önemlidir. Ayrıca rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 8-10 bardak su içilmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli ve gazlı içecek ikramına “Hayır” denilebilmelidir.

Bayramlık lezzetler

Taylight fırında biftek

- 50 gr yağsız ince biftek dilimi
- 50 gr karnabahar
- 50 gr brokoli
- 1 diş sarımsak, 1 diş soğan
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş dil peyniri
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 50 ml yağsız süt
- Tuz, karabiber
Yapılışı: Sebzeleri yıkayın, doğrayın ve haşlayın. Biftek dilimini suda haşlayın. Fırın tepsisine bifteği, üzerine de sebzeleri yerleştirin. Süte mısır nişastasını ve rendelenmiş peyniri karıştırıp, baharatları ekleyin. Sütlü karışımı biftek ve sebzelerin üzerine dökün. 200 derecede, 25 dakika pişirin.

Taylight fırında kabaklı kuşbaşı et (4 kişilik)

- 400 gr kuşbaşı et
- 300 gr mantar
- 3-4 adet kabak - 4 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 su bardağı su - Tuz, karabiber
Yapılışı: Tavayı hafifçe ıslatarak sarımsak ve kuşbaşı eti rengi dönene kadar kavurun. Mantarı ilave edip, tuz ve karabiber serpin. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Fırın kalıbının altına kabakları, ardından da sotelenen et-mantar karışımını yerleştirip, üzerine biraz daha kabak ilave edin. 180 derecede, 20 dakika pişirin.