9

Kirazı çocukluğumuzdan itibaren kulağımıza takıp bedenimizle bütünleştiririz ve sapına bile kerametler yükleriz. Hatta adına festivaller düzenleriz… Ekşimsi tadıyla bilinen vişne ise kısa bir dönemde gelir geçer ve sanki fazla önemsenmediğini hisseder. Oysa suyuyla, reçeliyle, likörüyle ya da dondurulmuş haliyle büyük bir lezzet katar hayatımıza. Tabii o ekşi lezzetin bilmediğimiz pek çok yararı da vardır…

Doğal bir uyku ilacı

Vişne, A, E ve C vitamini deposudur ve uykusuzluğa iyi gelir. Bu meyveye ekşi tadını ve harika rengini veren, içeriğindeki doğal bir bileşik olan antosiyanindir. Bu maddenin sağlık açısından önemli faydaları mevcuttur. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, vişne suyunun uyku süresi ve kalitesini iyileştirmede, uykusuzluğun şiddetini azaltmada ve genel uyku verimliliğini arttırmada etkili olduğunu ortaya koymuştur. Vişne melatoninin birkaç doğal kaynağından biridir. Melatonin vücudun iç saati gibidir, uyku-uyanıklılık döngüsünün düzenlenmesinden sorumludur. Sözü geçen vişne suyu, taze ya da dondurulmuş vişnenin kaynatılarak elde edilmiş halidir. Araştırmacılar da bu meyvenin içeriğindeki melatonin ve antosiyanin kombinasyonunun daha iyi bir uykuya yardımcı olabildiğini belirtmektedir. Uykusuzluk sorunu çeken yaşlı bireylerde yapılan bir çalışmada, iki hafta boyunca günde iki kez içilen vişne suyunun uyku süresini yaklaşık 90 dakika kadar uzattığı görülmüştür.

6

Kireçlenmeyi önlüyor

Vişne suyu, kireçlenmeyle mücadelede de yardımcıdır. Bir çalışma, 21 gün boyunca, günde iki kez 315 ml vişne suyu tüketimi inflamasyonun serum göstergelerinde belirgin bir düşüşe neden olduğunu göstermiştir. Bunun sonucunda osteoartiritli hastalarda vişne suyunun etkili bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülmektedir. Şu an içtiğiniz hangi meyve suyu varsa onu vişne suyuyla değiştirin. Zira en fazla anti inflamatuar özellik vişne suyu konsantrelerinde vardır.

7

Kalbinizin de dostu

Diyet ve egzersiz değişiklikleri kalbinizi sağlıklı tutmak için iyi bir yoldur. O nedenle daha fazla sebze ve meyve yemeye başlayın. Özellikle rengi koyu olanlar çok daha iyidir. Yüksek oranda antosiyanin alımı (daha çok mor ve koyu kırmızı sebze ve meyvelerde bulunur) genç ve orta yaşlı kadınlarda enfarktüse yakalanma riskini azaltmıştır. Vişne vücutta reçete edilen ilaçlara benzer hareket eder ve metabolik sendromlu hastalarda yağ ve şekeri düzenler. Kanda yüksek trigliserit kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Bir çalışmada; günde bir bardak vişne suyu trigliseritleri yüzde17 oranında düşürme etkisine sahiptir.

5

Kötü kolesterol seviyelerini düşürüyor

Bilim adamları kiraz tozu verilen farelerde yüzde 26 oranında daha düşük kolesterol seviyesi olduğunu ve iyileşmiş kardiyovasküler sağlıktan ötürü daha erken ölüm riskinde yüzde 65 oranında azalma olduğunu saptamışlardır. Güne kendi hazırladığınız bir bardak vişne suyuyla başlayabilir veya sabah kahvaltısında bir su bardağı az yağlı kefire beş yemek kaşığı vişne koyarak harika bir smootie hazırlayabilirsiniz. Kalbe dost omega 3 zengini somon balığına aroma kazandırmak için bu yemeğe dondurulmuş vişne eklenebilir. Günde iki su bardağı vişne suyu içebilir veya ara öğünlerde kuru vişne tüketilebilir. Tam tahıllı yemeklere kurutulmuş vişne ekleyin veya taze meyve salatalarınızda mutlaka bulundurun.

2

Egzersiz sonrası kas ağrılarını azaltıyor

Atletler ve sporcular vişne suyunu spor sonrası bir toparlanma içeceği olarak görmeye başladı. Ayrıca vişne suyu, iltihap karşıtı özelliklerinden ötürü egzersiz sonrası kas ağrılarını hafifletmede de yardımcıdır. Yorucu egzersizler, geçici inflamasyon ve oksidatif strese neden olur; bu da kas hasarı, kas ağrıları ve iyileşme süresinin azalmasıyla sonuçlanır. Vişne, içerdiği konsantre antosiyaninlerle bu üç sorunu gidermeye yardımcıdır. Konuyla ilgili çalışmalar, vişne suyunun hem uzun mesafe koşularda hem de yoğun vücut geliştirme antrenmanlarında kas zayıflığı ve ağrılarını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Örneğin, erkek bisikletçilerin üç gün sürecek yarış öncesi, yedi gün boyunca günde iki kez vişne suyu içtiklerinde yüzde otuz oranında daha az strese ve inflamasyona maruz kaldığı gözlenmiştir.
Maraton koşucularının; koşudan beş gün önce, koşu günü ve koşudan iki gün sonra vişne suyu tükettiklerinde daha hızlı bir iyileşme süreci kaydettikleri tespit edilmiştir. Bir başka çalışmada ise 315 km’lik bayrak koşusunda, koşucuların hem bir hafta öncesinde hem de koşu gününde iki bardak vişne suyu tükettiklerinde yarış sonrası daha az kas ağrısına maruz kaldığı görülmüştür. Bir diğer araştırmada da, tüketilen vişne suyu vücut geliştirme egzersizlerinden sonra dört gün boyunca kas harabiyeti ve kuvvet kaybı yüzde dört seviyesinde seyretmiştir. Vişne suyu tüketmeyenlerde bu oran yüzde 22’ye kadar çıkabilmektedir. Spor egzersizi yapmadan önce ortalama 300 ml vişne suyu içilebilir. Uzmanlar tarafından önerilen, günlük olarak 240-360 ml arası günlük vişne suyu tüketilmesidir. Spor yaparken ise 30 dakika içinde bir ek bardak daha içilebilir veya kuru vişne atıştırılabilir. Donmuş vişne ve yoğurtla bir toparlanma içeceği de hazırlanabilir.

10

Gut hastaları için çok faydalı

Çalışmalar vişnenin; eklem iltihabı ve guta bağlı inflamasyonları azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. Bir çalışmada; dört hafta boyunca günde bir bardak yüzde 100 vişne suyu kanda daha düşük ürik asit seviyesiyle ilişkilendirilmiştir. Ürik asit hem inflamasyon hem de kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörüdür. Yapılan çalışmalarda gut hastaları iki gün boyunca vişne tükettiklerinde gut ataklarında yüzde 35 azalma oranında gözlenmiştir. Ürik asit düşürücü bir ilaçla birlikte tüketildiklerinde ise gut atakları yüzde 75 oranında daha az görülmüştür.

12

Diyet yapıyorsanız…

Vişnenin çok önemli bir özelliği de bize kilo verdirmesidir. İşte size bir tarif:

Vişneli yulaf


Malzemeler
4 yemek kasığı yulaf k 1 su bardağı badem sütü k 1 çay kaşığı tarçın k 1 tatlı kasığı Hindistan cevizi rendesi k 4 yemek kaşığı taze veya dondurulmuş vişne.
Yapılışı
Yulafı önce sıcak suyla ıslatın ve biraz bekletip, içine tarçın, Hindistan cevizini katın. Sonra da içine bir su bardağı badem sütü ilave edin. En sonunda da vişneleri… Afiyet olsun!