Kadınlarda daha yaygın görülen ve özellikle mevsim geçişlerinde tetiklenen migrenle mücadelede doğru beslenme önemli rol oynuyor. Bu süreçte bazı besinlerden uzak durmak atakları önlüyor...

buyuk2

Migren krizi başgöstermeden önce bedenin sıvı toplaması, ruh halinde değişiklikler, yiyeceğe özlem çekme ve yorgunluk gibi bazı uyarıcı belirtiler görülür. Bunları görsel rahatsızlıklar izler. Baş ağrısı başlamadan hemen önce hasta parlayıp sönen ışıklar görebilir. Baş ağrısı birkaç saat de, 2-3 gün de sürebilir. Bu ağrı çoğu kez hastayı karanlık bir odada uzanmaya zorlar. Dinlenme ya da uyku ağrıyı genellikle hafifletir. Hatta ağrıyı tamamen geçirebilir. Migren tedavisinde uzak durulması gereken besinleri saptayıp diyetinizi buna göre düzenlemek büyük önem taşır.

kusku-tespit

Kuşkulandığınız gıdaları tespit edin

Migreni tedavi etmeye yönelik rejime dört hafta devam edilmesi uygun olur. Eğer bu programı uygularken migren krizi geçirmezseniz, 3 ya da 7 günlük aralarla size dokunduğundan kuşkulandığınız yiyecekleri birer birer yiyin ve hangi yiyeceğin krize neden olduğunu saptayın. Eğer bir yiyeceği tükettikten sonra migren ağrısı başgösterirse 3-4 gün yeni bir yiyeceği denemeyin çünkü bu süre içinde trombosit anormallikleri belirgin olmayabilir. Eğer bu programı uyguladığınız halde durumunuzda bir düzelme olmazsa daha sıkı bir rejim uygulamanız gerekir. Doktor denetiminde uygulanması gereken bu rejimde kişinin ancak 10-15 tür yiyeceği denemesine izin verilir.

ogun-atlama

Sakın öğün atlamayın

Migren ataklarını önlemek adına yaptığınız rejimde dönüşümlü ya da ek olarak trombosit yığılımını önleyen besin bütünleyiciler de alabilirsiniz. Bu yaklaşımın bir başka yararı da çok sıkı bir rejim uygulamanızı gereksiz kılmasıdır. Trombositlere karşı güçlü etkileri olan besin bütünleyicilerinin başında B6, C ve E vitaminleri, temel yağ asitleri (keten tohumu yağı, balık yağı ve eşekotu yağı gibi) ve zencefil gibi bazı besin maddeleri gelir. Uygulanan rejim ve bileşiminde maya bulunmayan karma vitaminler hastanın durumunda iyileşme sağlayabilir. Doğum kontrol hapı kullanmaktan kaynaklanan ya da bu hapların kullanımıyla azan migren atakları sırasında B6 vitamini içmenin yararı olabilir. Östrojenler, B6 vitamini gereksinimini arttırır. Günde 50 miligram B6 vitamini almak trombosit yığılımını da önler. Bir öğünü atlayıp yememek de migren ataklarına yol açabilir. Bu nedenle migren hastaları öğün atlamadan beslenmeye özen göstermelidir.

kahve-cikolata

Çikolata, çay ve kahveyi sınırlı tüketin

Migren hastalarının sigara ve alkol tüketimlerini kısıtlamaları, özellikle de kırmızı şaraptan uzak durmaları gerekiyor. Migrenliler şeker, kakao ya da çikolata gibi bileşiminde kafein bulunan yiyecekleri tüketmekten de kaçınmalılar. Çay, kahve ve kolalı içecekler de migreni tetikleyen diğer ögeler arasında yer alıyor. Migren hastalarının doğum kontrol hapı kullanımlarını kısıtlamaları ve bazı durumlarda aspartam içeren yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Bütün bunlara dikkat ettikleri halde iyileşemeyen migrenlilerin kısıtlı olarak tüketmeleri gereken başlıca yiyecekler şöyle sıralanıyor:

- Çikolata, maya türevleri ve ürünleri, karaciğer, salam, sosis, bakla, salamura ringa balığı ve peynir gibi bileşiminde tiramin bulunan yiyecekler.
- Peynir, salam, sosis, tuzlama ve lahana gibi içinde histamin bulunan yiyecekler.
- Portakal ve muz gibi içinde migreni azdırabilecek doğal kimyasallar bulunan yiyecekler.
- İçeriğinde tartrazin (E102), ben zoat (E210-219) ve mono sodyum glütamat (E621) gibi katkı maddeleri bulunan yiyecekler.
- Buğday.
- Süt.

tv-izleme

Nelere dikkat edilmeli?

Migreni yenmek istiyorsanız
bunlardan kaçının:
- Stres - Sigara dumanı ve parfüm gazı gibi maddeler - Çok fazla televizyon seyretmek - Yorgunluk - Omurga bozuklukları

Bu gıdaları çekinmeden tüketebilirsiniz

Migren hastalarının güvenle tüketebilecekleri yiyecekleri
şöyle sıralayabiliriz:
- Sebze çorbası - Haşlanmış yumurta - Sebze püresi - Armut
- Elma - Papatya çayı - Melisa çayı - Kereviz - Kivi