14 Ka­sım 2013...
İs­tan­bu­l’­da­ki Kı­yı Hiz­met­le­ri Sos­yal Te­sis­le­ri...
Dö­ne­min Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Bi­na­li Yıl­dı­rım ile AKP ik­ti­da­rın­da yıl­dı­zı hız­la par­la­yan, sa­hi­bi ol­du­ğu ener­ji şir­ke­ti bir yıl için­de tam 323 bü­yü­me ba­sa­ma­ğı­nı bir­den at­la­yan ve asıl işi in­şa­at­çı­lık olan Meh­met Cen­giz, Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­li­ma­nı­’na ya­pı­la­cak ye­ni pist in­şa­atı­nı ko­nu­şu­yor­lar.
Gö­rüş­me, sa­at 23.00 ci­va­rın­da bi­ti­yor.
Meh­met Cen­giz dı­şa­rı çı­kar çık­maz, bir­lik­te iha­le­ler al­dı­ğı ar­ka­da­şı Ko­lin İn­şa­at’­ın sa­hi­bi Ce­lal Ko­loğ­lu­’nu ara­yıp müj­de­yi ve­ri­yor:
“Mil­le­tin a’­sı­na... Me­rak et­me!..”
An­cak ha­kim ka­ra­rıy­la ya­pı­lan din­le­me­le­re ait ka­yıt­la­rın ya­yın­lan­ma­sıy­la olu­şan tep­ki ne­de­niy­le müj­de­li iha­le ip­tal edi­li­yor!
Ama ale­ni­yet ka­za­nan bu ta­pe­ler­den kı­sa­cık bir bö­lü­mü ya­yım­la­mış ol­du­ğum için Bi­na­li Yıl­dı­rı­m’­ın aley­hi­me aç­tı­ğı da­va­da ba­na 11 ay ha­pis ce­za­sı uy­gun gö­rü­lü­yor!..

* * *

Za­man su gi­bi akı­yor...
Son­ra­ki ta­rih­ler­de Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­li­ma­nı­’nı ge­niş­let­me­yi amaç­la­yan pro­je­nin aşa­ma­la­rı­na ge­çi­li­yor. Ön­ce­ki gün de ikin­ci eta­bı alan fir­ma bel­li olu­yor. An­cak ka­za­nan şir­ke­tin adı he­nüz açık­lan­ma­dan, Bir­Gün Ga­ze­te­si ta­ra­fın­dan şu ak­ros­tiş­li ha­ber­le ka­mu­oyu­na du­yu­ru­lu­yor:
Mem­le­ket­te baş­lı ba­şı­na yol­suz­luk ör­ne­ği ola­rak araş­tır­ma ya da ha­ber ko­nu­su ola­bi­le­cek iha­le­le­rin en önem­li­le­rin­den bi­ri, bu­gün so­nuç­la­nı­yor. Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­li­ma­nı Pro­je­si­’nin ikin­ci iha­le­si­ni ki­min ka­zan­dı­ğı bel­li olu­yor.
An­la­şı­lan o ki, Sa­bi­ha Gök­çen Ha­va­li­ma­nı­’na iliş­kin ikin­ci etap iha­le için baş­vu­ran do­kuz fir­ma­dan han­gi­si­nin ka­za­na­ca­ğı, bu işi iyi bi­len­ler açı­sın­dan sür­priz ol­ma­ya­cak. Ga­ze­te­miz Bir­Gün de iha­le­yi ki­min ka­za­na­ca­ğı­nı bi­li­yor.
Ki­min ka­za­na­ca­ğı­nın çok­tan be­lir­len­di­ği bir iha­le ol­du­ğu söy­le­nen Sa­bi­ha Gök­çen Pro­je­si­’nin ka­za­na­nı as­lın­da 22 Ni­sa­n’­da be­lir­len­di. Bu­gün açık­la­na­cak olan fir­ma, as­lın­da ka­za­na­ca­ğı söy­le­nen fir­ma!
Ya­ni, baş­vu­ru­lar­dan en uy­gu­nu­nun se­çil­me­si ge­re­ken iha­le­de se­çim çok­tan ya­pıl­dı bi­le.
Ola­ğa­nüs­tü bir ge­liş­me ol­maz­sa, ön­ce­den be­lir­le­nen fir­ma­nın iha­le­yi al­dı­ğı­nı ka­mu­oyuy­la bir­lik­te öğ­ren­miş ola­ca­ğız!
Le­ke­len­miş bir yön­tem ola­rak iha­le uy­gu­la­ma­sı­nın ar­tık AKP ik­ti­da­rı için yan­daş­la­ra rant sağ­la­yan bir yön­tem ol­du­ğu ko­nu­sun­da kim­se­nin kuş­ku­su yok...”

* * *

Pe­ki son­ra ne olu­yor?
Pa­rag­raf­la­rın baş harf­le­ri yu­ka­rı­dan aşa­ğı­ya doğ­ru okun­du­ğun­da or­ta­ya çı­kan söz­cük olan MAK­YOL fir­ma­sı ka­za­nı­yor!..
Ya­ni ga­ze­te he­de­fi tam 12’den vu­ru­yor ve ak­ros­tiş­le ver­di­ği ha­ber doğ­ru çı­kı­yor!..

* * *

Geç­miş­te şa­ibe­li iha­le­le­ri kim­le­rin ka­za­na­ca­ğı no­ter tu­ta­nak­la­rıy­la du­yu­ru­lur ve “İ­ha­le şu fir­ma­ya peş­keş çe­ki­le­ce­k” de­ni­lir­di!
Ço­ğu kez de doğ­ru çı­kar­dı.
Ya­nıl­mış ola­bi­li­rim ama bil­di­ğim ka­da­rıy­la bu yön­tem, ya­ni ak­ros­tiş, iha­le ta­ri­hi­miz­de ilk kez kul­la­nı­lı­yor.

* * *

Doğ­ru­yu söy­le­mek ge­re­kir­se AK­P’­nin şi­ir­sel yan­daş ka­yır­ma­la­rı­na, bir şi­ir yön­te­mi olan ak­ros­tiş pek ya­kı­şı­yor!..
Oku­ya­na da “Ağ­la­na­cak hal­de­yi­z” de­dir­ti­yor!..