Meclis’teki Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nun CHP’li üyelerinden İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in odasına geçenlerde bir hediye paketi bırakılıyor. Yardımcılarına “Gelen paketleri açıp içindekileri görmeden kabul etmeyin. Pahalı hediyeleri ise bana bile sormadan derhal iade edin” talimatını vermiş olmasına rağmen, paketin nereden geldiğini ve içinde ne bulunduğunu sorma ihtiyacını duyuyor.
Yardımcısı “Efendim, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü, size yeni yıl hediyesi olarak bir iPad (tablet bilgisayar) göndermiş” diyor.

*  *  *

Sertel önce “Acaba DHMİ bilgisayar üretmeye başladı da bizim mi haberimiz olmadı! Öyle ya, bir kamu teşebbüsü üretmediği bir ürünü bize niye göndersin” diye düşünüyor.
Sonra paketi açmamalarını, olduğu gibi muhafaza etmelerini söylüyor.
Hemen komisyon üyesi arkadaşlarını arıyor. Onlara da aynı hediyenin gönderilmiş olduğunu öğrenince, bir araya gelip, işlemlerini denetlemeye başlayacakları DHMİ’nin piyasa değeri 1.500 TL olan hediyesini iade etme kararı alıyorlar.

*  *  *

Ertesi sabah AKP’nin 15, CHP’nin 8, MHP’nin 2 ve HDP’nin de 1 milletvekiliyle temsil edildiği KİT Komisyonu toplanıyor.
Toplantının başlamasından önce Atilla Sertel söz alarak özetle şunları söylüyor:
“Sayın Başkan, Değerli
Üyeler.
Bugün hesaplarını görüşeceğimiz DHMİ yöneticilerinin çok garipsediğimiz bir davranışından söz edeceğim. Bizler bu görevi yaparken çeşitli kamu kuruluşları ürünlerinden küçük örnekleri buraya getirip tanıtıyorlar. Bunların pek fazla maddi değeri bulunmadığı için kabul etmekte sakınca görmüyoruz. Örneğin Çaykur’un çay çeşitlerinden oluşan hediye paketini memnuniyetle kabul ettik. Ama DHMİ’nin piyasa değeri 1.500 lira olan tablet bilgisayarları hediye etmesini anlamakta zorlanıyor ve bunu hiç etik bulmuyoruz...”

*  *  *

Sözün burasında AKP’li milletvekillerinden itiraz sesleri yükseliyor. Hatta bazıları “Sen ne demek istiyorsun? Bizi rüşvet almakla mı suçluyorsun” diyerek sert çıkışlar sergiliyor. Bağırış çağırışlar arasında biri “Buraya şov yapmaya gelmişsin, şov yapma” deyince, dayanamayan Sertel de sesini yükseltmek zorunda kalıyor:
“Eğer siz bir kuruluşun üretmediği piyasa malı pahalı hediyeyi almayı içinize sindiriyorsanız, zaten boşuna konuşuyoruz demektir. Ama biz bunu hiç etik bulmuyoruz. Pahalı hediyelerini DHMİ yetkililerine iade ediyoruz. Siz bizim bu hassasiyetimizi şov olarak kabul ediyorsanız, öyle olsun. Evet şov yapıyoruz! Çünkü sizi etik duyarlılık konusunda başka türlü etkileyemeyeceğimizi görüyor ve üzülüyoruz” diyor.
Bunun üzerine AKP’li üyelerden ikisi, yanlarında getirdikleri tablet bilgisayarları masanın üzerine koyarak “Sayın Sertel haklı, biz de kabul etmiyor ve gerisin geri gönderiyoruz. Zaten
yanımızda bu amaçla
getirmiştik” diyorlar.
AKP’li iki üyenin dürüst davranışı diğerlerini de etkiliyor ve komisyonun tüm üyeleri “iPad”leri iade etme kararı alıyorlar.

*  *  *

Demem o ki,
Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı olduğu dönemde davetli olarak gittiği bir festivalde toplam 719 Euroluk otel ve yemek masrafını film yapımcısı arkadaşının ödediği ortaya çıkınca, istifa etmek zorunda kalmıştı.
Daha sonra “yetkilerini kullanarak çıkar sağlamak” suçlamasıyla yargılanmış ve beraat etmişti.
Bizde ise bazı AKP’li vekiller, denetledikleri kuruluştan gelen pahalı hediyeyi kabul etmenin etik olmayacağını söyleyen Atilla Sertel’i “Şov yapma” diyerek susturmaya çalışıyorlar..!