ABD'nin "El Bab'a hava taarruzu düzenledik" açıklamasının, savaş uçakları ile değil, silahlı İHA'lar ile gerçekleştirildi ortaya çıktı.

İşte ABD'nin "düzenledim" dediği operasyonun ayrıntıları;

-- SAVAŞ UÇAĞI DEĞİL, İHA KULLANDILAR: ABD askeri sözcüsünün açıklamasının ardından Türkiye kamuoyuna yansıyanın aksine, Amerikalılar operasyonda savaş uçağı değil, İHA kullandılar. Bu nedenle de ABD'nin yaptığı taarruzun etkisi çok sınırlı kaldı

-- TÜRKİYE İLE KOORDİNE ETMEDİLER: ABD operasyonunu TSK ile koordine etmeden yaptı. Kendi belirledikleri hedeflere, kendilerinin uygun olduğu kapsam ve şiddette saldırdılar.

[old_news_related_template title="ABD: Türkiye ile hedefleri belirledik, El Bab'da IŞİD'i havadan vurduk" desc="ABD ordusu, Suriye'nin el-Bab kasabasındaki IŞİD hedeflerine, 'hem Washington hem de Ankara'nın çıkarları doğrultusunda' hava saldırıları düzenlendiğini açıkladı. Ankara Yönetimi, ABD öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Türkiye'ye destek vermemesinden şikâyet ediyordu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/abd-turkiye-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-abd-turkiye-ile-hedefleri-belirledik-el-babda-isidi-havadan-vurduk-1629063/"]

-- TÜRKİYE HEDEF VERMİŞTİ, OPERASYONLARDA BUNLARIN HİÇBİRİ VURULMADI: Türkiye, Amerikan askeri makamlarına koalisyon üyesi bir ülke olarak düzenli olarak bilgi aktarıyor. Ancak Türkiye'nin bu koordinasyonuna rağmen, Amerikalılar son hava saldırısında TSK'nın bildirdiği IŞİD'e gerçekten zarar verecek hedefler yerine, kendi seçtikleri küçük hedefleri vurdular.

-- TÜRKİYE'NİN BİLDİRDİĞİ KOORDİNATLARI İHA'LARLA VURURKEN, PYD/YPG'NİN BİLDİRDİKLERİNİ SAVAŞ UÇAKLARI İLE VURDULAR: ABD, Türkiye'nin düzenli olarak, günlük bildirdiği koordinatları vurmadı. Üstelik "Türkiye'ye destek' gibi yansıtılan operasyonda İHA'lar kullanıldı. Ancak aynı gün, ABD Suriye'nin başka bölgelerinde de hava taarruzu yaptı. Türrkiye'nin PKK'nın uzantısı terör örgütü ilan ettiği PYD/YPG kontrolündeki bölgelerde de IŞİD hedeflerini vuran Amerikalılar, burada ise savaş uçakları kullanmayı tercih ettiler.