Tanzanya'da Başkan, hem hükümetin hem devletin başı. Tanzanya'daki başkanlık sisteminin, Türkiye'de TBMM'den geçirilen sistemden tek bir farkı var. O da "başbakanlık" görevinin korunmuş olması.

Ancak bu başbakan seçilmiyor, bizzat başkan tarafından atanıyor. Tanzanya'da da hükümet, Türkiye'de referanduma sunulacak sisteme benzer şekilde, başkan tarafından atanan üyelerden oluşuyor.

TBMM'de Anayasa değişikliği görüşülürken muhalefetin en çok eleştirdiği maddelerden biri de, cumhurbaşkanına "ülkenin idari yapısı konusunda kararname çıkarma yetkisi" idi.

Erdoğan'ın bugün ziyaret ettiği Tanzanya'daki başkanlık sisteminde ise, bir "özerk bölge" bulunuyor. Zanzibar Özerk bölgesi, kendi içişlerini yürütebilecek idari yetkilere sahip.

MİLLİ BAYRAM KUTLAMAK YASAK


Erdoğan'a Tanzanya'da evsahipliği yapan Başkan John Magufuli, 2015 yılında bu göreve seçildi. Seçilir seçilmez de ilk icraatı, ülkedeki milli bayramların kutlanmasını yasaklamak oldu.

Magufuli, milli bayramlarda kutlama yapmak yerine, "herkes evinin önünü süpürsün" kampanyası başlatıp, kendisi de bu kampanyaya bizzat katıldı. Gerekçe olarak da, ülkedeki kötü hijyen koşulları nedeniyle, başta kolera olmak üzere, salgın hastalıklarla savaşmayı gösterdi.

Magufuli, ülkedeki yolsuzluklarla mücadele için aldığı sert önlemlerle de adından uluslararası basında çokça bahsettirdi.

MEMURLARA FIRST CLASS UÇUŞ YASAK AMA...


Yolsuzlukla mücadele ve tasarruf tedbiri olarak kabinedeki 30 bakanlığın sayısını 19'a indirdi.

Tüm devlet memurlarına "first class uçuşları" yasakladı, bundan sadece kendisi, yardımcıları ve başbakanı muaf tuttu.

Oteller ya da kamuya ait olmayan salonlarda yapılan tüm toplantı ve etkinliklerin kamu binalarına alınması emrini de veren Başkan Magufuli, dış gezileri de yüzde 10'a kadar azalttı.

MADAGASKAR VE MOZAMBİK'İ DE ZİYARET EDECEK


Erdoğan, Afrika turu kapsamında her ikisi de başkanlık sistemiyle yönetilen Madagaskar ve Mozambik'i de ziyaret edecek.

[old_news_related_template title="Erdoğan Tanzanya'da tamtam çaldı" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya'da Devlet Başkanı Magufuli ile karşılıklı 'tamtam' çaldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/tamtam.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/erdogan-tanzanyada-tamtam-caldi-1638563/"]