Arap dünyasının belki son yıllara damga vuran en önemli gelişmesi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Mısır'ın teröre destek verdiği gerekçesiyle Katar'la ilişkilerini kesmesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Krizi'ni çözmek için iki günlük bir Körfez turu düzenleyerek Suudi Arabistan Kuveyt ve Katar'a gitti. Erdoğan'ın seyahati ve görüşmeleri sonlanırken Cumhurbaşkanı'nın ziyaret etmediği Birleşik Arap Emirlikleri'nden sert bir çıkış geldi.

Reuters haber ajansı, geçtiği haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 günlük Körfez temaslarında herhangi bir gelişme sağladığına dair bir işaret yok" ifadesi yer alırken, Katar'ın devlet haber ajansı QNA, Şeyh Tamim bin Hamid Essani'nin Erdoğan ile görüşmesinden sonra krizi diplomatik yollarla çözmeye karar verdiğini yazarken Katar'a ambargo uygulayan ülkelerden BAE sert açıklamalarda bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargash, Katar'ın pozisyonunu gözden geçirerek daha çok şey kazanacağını söylerken Twitter üzerinden hem Erdoğan'ın hem de dünya liderlerinin bölgeye ziyaretini eleştirdi. Gargash Twitter'da, "Türkiye cumhurbaşkanının ziyareti yeni bir şey sağlamadı. Ankara'nın en iyi seçeneği tarafsızlık. Katar'ın kendini değerlendirmesi, tekrarlanan ziyaretlerden daha çok şey katacaktır" yorumunu yaptı.

Körfez turu sonrasında Ankara'ya dönen Erdoğan açıklamalarda bulundu. Körfez ülkeleri ziyaretinin Suudi Arabistan durağında muhataplarına ilettiği mesajlar konusunda Erdoğan, "Suudi Arabistan Kralı Selman'a krizin çözümünde kendisinden büyük beklentimiz bulunduğunu ilettim. Ziyaretimde karşılıklı güven ikliminin inşaasına katkıda bulunduğuma inanıyorum" ifadesini kullandı.

Erdoğan'dan önce başta ABD Savunma Bakanı Rex Tillerson ile birlikte Fransa, İngiltere ve Almanya'nın dışişleri bakanları da bölgeye ziyaret etmişti.