Fransa Anayasa Mahkemesi, 1915 Olayları'nı da kapsayabilecek şekilde "bazı suçların reddinin suç sayılmasına" ilişkin yasanın ilgili hükmünü iptal etti.

AİHM'in temyiz mahkemesi olarak işlev görev Büyük Daire, İsviçre'de yaptığı bir konuşmada "Ermeni Soykırımı emperyalist bir yalandır" dediği için İsviçre yargısı tarafından "ırkçı ayrımcılık" gerekçesiyle mahkûm edilen Doğu Perinçek'i haklı bulmuştu. Büyük Daire, Ekim 2015 tarihli kararda, 'soykırım'ı inkârın cezalandırılmasının ifade özgürlüğü ihlali olduğunu teyit etti.

AİHM Büyük Dairesi'nin açıkladığı karar, Avrupa'daki ifade özgürlüğü açısından içtihat oluşturuyor. Fransa Anayasa Mahkemesi'nin kararında, Perinçek davasının etkili olmuş olabileceği düşünülüyor.

Fransa hükümeti tarafından geçen yıl kabul edilen yasa değişikliği teklifi, "Eşitlik ve Vatandaşlık" adı altında adalet ve yargı tarafından tanınmış insanlık suçları, savaş suçları, soykırımları, köle ticareti suçlarının inkarı, önemsizleştirilmesi, küçük görülmesi gibi durumlarda para cezası ve 1 sene hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyordu.