İngiltere'nin son dönemde gördüğü en kanlı terör saldırısını gerçekleştiren teröristin ismi belli oldu. ABD'li pop yıldızı Ariana Grande'nin konserinde gerçekleşen saldırıyı üstlenen IŞİD militanının 23 yaşındaki Selman Abedi olduğu açıklandı. Yerel saatle dün gece 22:00 sularında kendini patlatan Abedi hakkında detaylar da ortaya çıktı.

ABD'li yetkililer, Abedi'nin terör saldırısını gerçekleştirmek için tren kullandığını ve Londra'dan Manchester'a geldiğini açıkladı. Yapılan incelemeler sonucunda Abedi'nin bir Manchester United taraftarı olduğu da ortaya çıktı.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Telegraph, Abedi'nin 1994'te Manchester'da dünyaya geldiğini belirtirken, ailesinin Muammer Kaddafi rejiminden kaçtığını yazdı. Abedi'nin babası Ramazan Abedi'nin bir güvenlik görevlisi olduğunu yazan Telegraph, ailenin önce Londra'da daha sonra da Manchester'ın güneyindeki Fallowfield bölgesine taşındığını ortaya çıkardı.

Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırı sonrasında dünya liderleriyle görüştü. ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile görüşen May'in sözcüsü, "Başbakan, diğer liderlerle yaptığı görüşme sonrasında terör saldırılarının arkasındaki ideolojiyi bitirmek için birlikte çalışmaları gerektiği konusunda mutabık kaldılar" ifadesini kullandı.

Şu ana kadar kanlı saldırı hakkında bilinenler şu şekilde:


- Güvenlik güçleri, Manchester Arena'daki Ariana Grande konseri bittikten hemen sonra yaşanan patlamada en az 22 kişinin öldüğünü doğruladı. Hayatını kaybedenler arasında çocuklar da bulunuyor.

- Yetkililer 59 kişinin hastaneye kaldırıldığını, 60 kişinin ise patlamayı takiben olay yerinde sağlık görevlilerince tedavi edildiğini ifade etti. Hastaneye kaldırılanlardan 12'sinin 16 yaşın altında olduğu belirtildi.

- Manchester Arena saldırısı, 7 Temmuz 2005'te gerçekleştirilen Londra bombalamalarının ardından İngiltere tarihinin en kanlı saldırısı olarak kayıtlara geçti.

- Patlama esnasında konser salonunda yaklaşık 21 bin kişi olduğu belirtildi.

- Şimdiye kadar adı açıklanan kurbanlar şöyle: 18 yaşındaki Georgina Callander, sekiz yaşındaki Saffie Roussos ve 26 yaşındaki John Atkinson.

- İngiltere polisi önceliğinin saldırganın tek başına (yalnız kurt) hareket edip etmediğini belirlemek olduğunu duyurdu.

- Saldırıyı dinci terör örgütü IŞİD üstlendi.

- Polis, saldırganın el yapımı patlayıcı bir düzenek taşıdığını ve onu konser salonunun fuayesinde infilak ettirdiğini söyledi. İngiliz medyası patlayıcının 'çivi bombası' olduğunu yazıyor.

- Birçok tanık patlama duyduğunu söyledi. Tanıklardan biri patlamanın binayı sarstığını ve herkesin çığlıklar içinde dışarı çıkmaya çalıştığını anlattı.

- Güney Manchester'da sabah saatlerinde 23 yaşında bir erkek gözaltına alındı. Öğle saatlerinde Arndale alışveriş merkezi tahliye edildi ve orada da bir erkek gözaltına alındı. Polis bu olayın Manchester saldırısıyla bağlantılı olmadığını açıkladı.

- Silahlı polisler soruşturma kapsamında, Fallowfield'da bir evde kontrollü patlama gerçekleştirdi ve hem Whalley Range'de hem de Güney Manchester'da bazı dairelere baskın gerçekleştirdi.