Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) 250 IŞİD militanı ve ailesinin Rakka'dan tahliyesi için yaptığı anlaşmaya tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Rakka'da gördük ki, YPG esasen IŞİD ile mücadele için değil buraları ele geçirmek için ve bir terör kantonu oluşturmak için çaba sarf ediyor" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bütçe sunuş konuşmasında, Türkiye'nin PKK'nın Suriye uzantısı olarak gördüğü YPG'nin IŞİD ile anlaşma yapmasını değerlendirdi. Çavuşoğlu, bu konuda şu mesajları verdi:

[old_news_related_template title="Rakka'daki gizli anlaşma böyle ortaya çıktı" desc="BBC'nin özel araştırması, 250 IŞİD militanı ve ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka'dan güvenli bir şekilde tahliye edildiğini ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/isid-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/rakkadaki-gizli-anlasma-boyle-ortaya-cikti-2089497/"]

'ABD TERÖR ÖRGÜTÜ YPG/PYD İLE İŞBİRLİĞİNİ TERCİH ETTİ'

"Benzer yöntemin IŞİD ile mücadeleyle ilgili Rakka'da ve IŞİD kontrolü altındaki diğer bölgelerde uygulanabileceğini biz başından beri müttefiklerimize başta ABD olmak üzere anlatıyoruz. Ancak ABD terör örgütü YPG ve PYD ile işbirliğini tercih etti. Bu hatasını da sürdürüyor. Bu tercihin taktiksel gerekçeyle olduğunu söylüyorlar ama biz bu izahı kabul etmediğimizi kendilerine de söyledik. Irak'ta yapılan hataların Suriye'de de tekrarlandığını görüyoruz. İki ülkenin istikrarı ve geleceği bizim için de önemli. Dolayısıyla burada terör örgütleriyle değil gerçek Suriye halkıyla işbirliği yapılması ve siyasi çözüme odaklanması gerektiğini her platformda söylüyoruz."

'YPG, IŞİD İLE MÜCADELE İÇİN DEĞİL TERÖR KANTONU OLUŞTURMAK İÇİN ÇABA SERF EDİYOR'

"Diğer taraftan YPG'nin bugüne kadar IŞİD ile mücadele ettiği için desteklendiği söyleniyordu ama Rakka'da gördük ki, YPG esasen IŞİD ile mücadele için değil buraları ele geçirmek için ve bir terör kantonu oluşturmak için çaba sarf ediyor ve bu bölgede de IŞİD ile işbirliği içine girdiler. Bu ortaya çıktı, ABD başta olmak üzere koalisyon içindeki bazı ülkeler de bunu inkar edemediler. Dolayısıyla terör örgütleri işine geldiği zaman işbirliği yapıyorlar, işine geldiği zaman çatışıyorlar ya da çatışıyor görünüyorlar. Terör örgütleriyle işbirliği yapmanın ne kadar riskli olduğunu, tehlikeli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz."