Temmuz ayında Büyükada'da gözaltına alınan ve tutuklu yargılanan insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in dün serbest bırakılmasının ardından bugün yeni bir iddia ortaya atıldı. Gabriel, Steudtner'in serbest bırakılması için Almanya eski başbakanı Gerhard Schroeder'in arabuluculuk ettiğini de ifade etti.

Derginin haberinde, Bodrum'da yazlığı da olan ve sık sık Türkiye'ye gelen Schröder'in 25 Eylül'de Türkiye'ye uçarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğü iddiaları yer alıyor. Der Spiegel dergisi, Schröder'in Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in ricası üzerine Türkiye'ye giderek Erdoğan ile buluştuğunu, Gabriel'in Schröder'le bağlantıyı Başbakan Angela Merkel'in bilgisi dahilinde kurduğunu ve Merkel'in bizzat Schröder ile de konuyu görüştüğünü bildirdi.

schh

Bodrum'da yazlığı olan ve görevde olduğu süre boyunca Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi için baskı yaparak, Ankara'yı destekleyen Schröder'in ziyaretinden az kişinin haberdar olduğu kaydedildi.

ALMANYA SEÇİMLERİNDEN SONRA SÜREÇ BAŞLADI

Arabuluculuk girişiminin Almanya'da 24 Eylül'de yapılan seçimlerden bir hafta sonra gerçekleştiği, Schröder'in Erdoğan'ı ziyaret ederek, Türkiye'de tutuklu gazeteci Deniz Yücel ile Alman vatandaşları Meşale Tolu ve Peter Steudtner'in serbest bırakılmasını istediği kaydedildi.

gabriel

Spiegel'in "güvenilir" kaynaklara dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türkiye ile Almanya arasında yaşanan krize çözüm bulmak için aylardır uğraş verdiği, ancak kamuoyu önünde karşılıklı suçlamaların dozunun iyice artması nedeniyle bu gizli misyon için Schröder'i devreye soktuğu belirtiliyor.

Gabriel, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, "Bu ilişkilerin çözüldüğünün ilk işareti, Türkiye(Steudtner vakasında) taahhütlerinin hepsini gerçekleştirdi" dedi. Türkiye'de dördü çifte vatandaş olmak üzere 11 Alman vatandaşının daha tutuklu olduğunu ifade eden Gabriel, "Şimdi diğerlerinin serbest bırakılması üzerinde çalışmamız gerekiyor" dedi.