Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG ile ilgili açıklamasından sonra öğrencilerin nasıl yerleştirileceği netleşmeye başlıyor. Yeni sistemle birlikte TEOG kalkacak, öğrenci, evine en yakındaki okula yerleştirilecek. Bazı okullar içinse özel sınav yapılacak. Temel Eğitimden Orta Öğretime geçiş sistemi ile ilgili MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de değerlendirmelerde bulundu. TEOG ile ilgili detaylar haberimizde...

SON TEOG NE ZAMAN YAPILACAK?

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin "Bu sorulara sayın Bakanımızın ve Başbakanımızın onayını  aldıktan sonra cevap vermek doğru olacaktır. Biz, bürokrat olarak hazırladığımız  modeli, makamın onayına sunarız ardından kamuoyuyla paylaşılır" cevabını verdi.  Tekin, kasım ayındaki sınav ile ilgili "Sayın Bakanımız, muhtemelen çarşamba günü veya yarın bu  konuyla ilgili bir açıklama yapacaktır" ifadesini kullandı. "Net olan şey şu, TEOG kalkacak. Yapılsa bile kasım ayında son kez  yapılacak. Doğru mu?" sorusuna, "Doğru." yanıtını verdi.

TEOG YERİNE SINAVSIZ MODEL Mİ GELİYOR?

Yusuf Tekin, "TEOG yerine hangi model gelecek? Üç model konuşuluyor. Birincisi her lise kendi sınavını yapsın. İkincisi not ortalamasına göre bir yerleştirme olabilir mi? Üçüncüsü adrese dayalı bir yerleştirme mümkün mü? Bu üç modele nasıl bakıyorsunuz?" sorusu yöneltilen Tekin, "Masamızda çok daha fazla seçenek var. Hepsini çalışıyoruz arkadaşlarımızla. Neticesini sayın Bakanımız, Başbakanımız kamuoyuyla paylaşır." diye konuştu.

Tekin, "Sınavsız bir model olur mu?" sorusunu yanıtlarken, "Olmalı. Onun alt yapısı oluşturulmalı. Öyle düşünüyorum." görüşünü dile getirdi.

ÖĞRENCİLER NASIL YERLEŞECEK?

Öncelikle TEOG'un kaldırılmasyla çoğu öğrenciyi evine en yakın okula 1'inci sınıfta olduğu gibi otomatik kaydedecek sistem üzerinde çalışıyorlar.

Bu çalışmada devlette bazı liselere giriş için yapılacak “özel” bir sınav da var. Ancak bu sınava TEOG'da olduğu gibi 1.2 milyon öğrenci yerine birkaç yüz bin öğrencinin katılması düşünülüyor. Bu sınava hangi öğrencilerin girebileceği ve kriterler henüz tam oturmuş değil.

Ancak bu sınavın nasıl yapılacağı henüz belli değil. Sınavın detayları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

teog-kalkıyor-mu-iha

NOTU YÜKSEK OLANA ÖNCELİK VERİLECEK Mİ?

Aralarında yabancı özel okulların da olduğu okullar, nota göre yerleştirme yapılmasına karşılar. Sebebiyse şişirilme notlardan çekinilmesi olarak açıklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi yabancı özel liseler ile isteyen özel liseler kendi sınavlarını yapabilecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİMabeyn Köşkü'nde ATV, A Haber ve A News ortak yayınına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG'un kaldırılması gerektiğini söyledi.İşte Erdoğan'ın TEOG açıklaması:

"Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin."

[old_news_related_template title="Eğitim-İş: TEOG'un yerini torpil ve kayırmacılık alır" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG'un kaldırılması gerektiği, yerine liselerin kendi imtihanlarını kendilerinin yapabileceğini söylemesi üzerine Eğitim-İş sendikası da bir açıklama yaparak, “Neredeyse Türkiye’deki her devlet okulunun yöneticilerinin, yandaş sendika Eğitim Bir Sen’in listelerinden seçildiği düşünülürse, bu sınavlarda torpil ve kayırmacılık dönmeyeceğini varsaymak akıl dışıdır” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sinav6_shutter-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/egitim-is-teogun-yerini-torpil-ve-kayirmacilik-alir-2014801/"]

TEOG NEDİR?Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG), 8.sınıf öğrencileri için yapılmakta olan sınavın kısa adıdır.TEOG sınavında, Türkçe, matematik, fen bilimleri, yabancı dil, din kültürüve ahlak bilgisi ve T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin öğretim programlarında yer alan kazanımlarını öğrencilerin elde etme seviyesinin ölçülmesi amacıyla çoktan seçmeli soruların yer alacağı ortak sınavlar uygulanır.

Ortak sınavlarda alınan puanlar ilgili dersin birinci veya ikinci yazılı puanı olarak e-Okul Sistemi’ne girilir ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilir.

teog-ne-zaman-kalkacak

Her dönem yapılan ortak sınavlar sonucunda derslerin AOSP puanları; Türkçe, matematik, fen bilimleri dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri için iki katsayısı ile o dersin puanı çarpılarak hesaplanır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf AOSP’si toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alımında kullanılan “ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan” hesaplanır.

[old_news_related_template title="TEOG tartışmalarına Abdullah Gül'den yorum" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir televizyon programındaki Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine ilişkin “TEOG kaldırılmalı” açıklamalarının ardından, eğitim sisteminin yeniden değişmesi tartışma yaratmıştı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/basliksiz-4-7.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/teog-tartismalarina-abdullah-gulden-yorum-2015695/"]