Rus nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye'de Akkuyu nükleer santralının inşaatına Mart ayı başlarında başlanabileceğini söyledi.

Rosatom, nükleer tesis projesindeki yüzde 49 hissesini bu yıl sonuna kadar Türk şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyuma satacak.

[old_news_related_template title="Akkuyu Nükleer Santrali'nin yüzde 49'u Cengiz-Kolin-Kalyon'a satılacak" desc="Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yüzde 49'unun Cengiz-Kolin-Kalyon'a satılacağını açıkladı. Söz konusu grup Üçüncü Havalimanı'nın da yüklenicileri arasında." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/akkuyu1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/akkuyu-nukleer-santralinin-yuzde-49u-cengiz-kolin-kalyona-satilacak-1901424/"]

Rosatom'un şirket geliştirme ve uluslararası ticari ilişkiler başkan yardımcısı Kirill Komarov dün Londra'da Dünya Nükleer Derneği'nin konferansında Reuters'e yaptığı açıklamada, Rosatom'un hisselerini Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna satma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Komarov, "Gelecek yılın başında Türkiye'den nükleer işletme ruhsatını alacağımızı ve birinci çeyrek sonunda ilk betonlamaya başlayacağımızı umuyoruz" dedi.

[old_news_related_template title="Türkiye'nin nükleer santral haritası" desc="İstanbul’da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçüncü nükleer santral için çalışmaların başladığını açıkladı. Daha önce iki santralin yapılacağı yer belli olmuştu. Üçüncü santral için ise İğneada'nın adı geçiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/nukeee2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiyenin-nukleer-santral-haritasi-1928257/"]

Komarov projenin, bir an önce tamamlanmasını isteyen Türk hükümetinin güçlü desteğine sahip olduğunu belirtti.

Akkuyu projesi, 20 milyar dolar maliyetiyle Rusya'nın kamu kuruluşu olan Rosatom'un elindeki büyük kontratlardan biri.

Komarov, yap-sahip ol-devret modeline göre tamamlanacak olan projede Türkiye'nin Rosatom'a 15 yıl süreyle, kw/saat başına 12.35 cent ortalama elektik ücreti ödeyeceğini ve bunun enflasyona uyarlanmış fiyat olmadığını söyledi. Rosatom, kendi yatırımını çıkardıktan sonraki gelirlerinin yüzde 20'sini Türkiye'ye ödeyecek.

[old_news_related_template title="Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili önemli gelişme" desc="Akkuyu nükleer güç santrali için Akkuyu Nükleer A.Ş'ye üretim lisansı verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/akkuyu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/akkuyu-nukleer-santrali-ile-ilgili-flas-gelisme-1896964/"]

Yap-sahip ol-devret modelinin, Rosatom'un gelişmekte olan ülkelerde kullandığı standart model olduğunu söyleyen Komarov, uyguladıkları başka modeller de bulunduğunu söyledi.

[old_news_related_template title="Rosatom Başkanı'ndan Akkuyu açıklaması" desc="Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşaat lisansını 2017'nin sonuna almayı beklediklerini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/1383630635.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/rosatom-baskanindan-akkuyu-aciklamasi-2-2002513/"]

Bu modelde ülke, tesisi satın almak yerine Rosatom'a üretilen elektrik için ücret ödüyor.

Haberin orijinali için tıklayınız: ÖNEMLİ: Bu haber, linkleri yukarıda belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabili.

REUTERS