METİN AKTAŞOĞLU/SOZCU.COM.TR

Türkiye turizminin lokomotifi Antalya, önemli bir kültürel etkinliğe tanıklık etti. Akra Otel'in ev sahipliğinde ilki gerçekleştirilen Uluslararası Meze Festivali'nde Lübnan, Yunanistan ve Türkiye'den 25 işletme; hazırladıkları 100'e yakın mezeyi festivalin takipçileri ve ülkenin her yanından bir araya gelen meze tutkunlarıyla buluşturdu.

Dünyanın ilk uluslararası meze festivali olma özelliğini de taşıyan MezeFest, Ortadoğu ve Akdeniz'in yeme-içme kültüründe ciddi bir yeri olan mezelerin kültürel iletişimin bir parçası haline nasıl dönüştüğü ve bu iletişime nasıl katkı sağlayabileceğini de göstermiş oldu.


r


Antalya için de önemli ve vizyoner bir festival olarak değerlendirilen festivalin Meze Festivali Komite Üyesi Vedat Başaran, “Uluslarası Meze Festivali’ne katılım gösteren her işletmenin en az 2-3 aşçısı burada. Yani 50’yi aşkın şef festivale katıldı. 100’ün üzerinde meze hazırlandı. Şeflerimiz festivale katkı sağlayıp, hünerlerini paylaştı” dedi.

Mezenin, Ortadoğu ve Akdeniz kültürünün en önemli yemek sistemlerinden biri olduğunu vurgulayan Başaran, “Yemek paylaşılırsa güzeldir” diyerek, mezenin de paylaşılan yemeklerin başında geldiğini ifade etti.
r1


Ülke Katılımı Artacak

Festival Komite üyesi Gökmen Sözen ise Türkiye’nin farklı yerlerinde meze alanında uzman restoranların festivale katıldığını söyledi. Sözen, “Festivale konularında uzman olan işletme ve aşçıları çağırdık. Bu sene ülke anlamında az katılım var. Gelecek yıl İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri de bu işin içine katmamız lazım. Yine Fas, Tunus ve Cezayir’i de içine alacak bir çalışmayla geliştireceğiz” dedi.
r3


Usta şeflerin ellerinden çıkan birbirinden güzel lezzetleri en iyi şekilde misafirlerine sunan Akra, muhteşem bir festivale imzasını atarak, damaklarda unutulmayacak bir tat bıraktı. Lezzetleri kadar sunumlarıyla da birer sanat eserine dönüşen mezeler, festival süresince damak tadınızın yanı sıra estetik dokunuşlarıyla da görsel bir şölene dönüştü.

Festival kapsamında Aila Fairmont Quasar, 7 Mehmet, Bay Nihat, Deniz Restoran, Bi Lokma, Dietta, Mutfak Sanatları Merkezi, Volkan Şiş Kebap, Zennup 1884, Duble Meze, Komodor, Tirmisci Bilo, Piyazcı Ahmet, Yengeç, Lapis, Baklacı Humusçu İbrahim, Charbel Antoun, Zıpkın, Gaspar ve Fakhreddine yaptıkları mezelerle festivale destek verdi. Her biri konusunda iddialı olan şefler, festival süreci içerisinde yaptıkları 3’er tane meze ile misafirlerine unutamayacakları bir gün yaşattı.


r4
maktasoglu@sozcu.com.tr