[timeline_template title="Kur haftaya nasıl başladı?" desc="Dolar Türk Lirası karşısında zayıflamaya devam ediyor. Dolar/TL haftaya 3.6201/3.6220 seviyesinden başlarken Euro/TL ise 3.8444/3.8467'den işlem görüyor. " image="" day="20" month="ŞUB" hour="08" minute="33" width="" height=""]

[timeline_template title="Dolar/TL 3.62'nin altına geriledi " desc="Dolar/TL 3.6181/3.6193, euro/TL 3.8435/3.8446 seviyelerinde" image="" day="20" month="ŞUB" hour="11" minute="30" width="" height=""]

DOLAR O SEVİYENİN DE ALTINDA


Merkez Bankası'nın (TCMB) Cuma günü 1 Ocak 2017'den önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017'ye kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde TL cinsi geri ödeme imkanı getirmesi ardından sert gerileyen dolar/TL'deki düşüş devam ediyor. Dolar/TL 6 Ocak'tan bu yana en düşük olan 3.6175'e kadar geriledi. Ekonomistler kararın 3.5-4 milyar dolar civarındaki reeskont kredisi geri ödemesi kaynaklı kurumsal döviz talebini piyasadan çekebilecek olması nedeniyle TL'yi olumlu etkilediğini belirtiyor.

MERKEZ'İN HAMLESİ TL'Yİ OLUMLU ETKİLEDİ


Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın reeskont kredisi hamlesi TL’yi olumlu etkilediğini söyledi. Erkan Şöyle dedi:

Günlük bazda USD’ye karşı %0,32 değer kazanan TL, haftalık bazda da %1,46 değer kazancıyla diğer gelişmekte olan ülkeler para birimlerinden pozitif ayrışan bir görüntü sergilemektedir. Merkez Bankası’nın Cuma günü yapmış olduğu açıklamada, 1 Ocak 2017 tarihinden önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat reeskont kredilerinin geri ödemelerinin TL olarak da yapılabilmesine imkân tanınacağı belirtildi. Bu işlemlerde USD kuru 3,5338, EUR kuru da 3,7086 olan 2 Ocak TCMB alış kurunda sabitlenecek. Söz konusu hamlenin hem şirketlerin FX pozisyonlarını destekleme, hem de döviz talebini azaltıcı etkisi bakımından FX likiditesini artırması doğrultusunda TL için destekleyici olduğunu görüyoruz. Söz konusu hamlenin 5 milyar USD üzerinde bir döviz satışına denk geldiği belirtilmektedir.

Öte yandan, TCMB’nin reeskont kredilerindeki hamlesi bir yandan net rezervler açısından, bir yandan da krediler açısından negatif olarak değerlendirilebilir. Ancak dolar/TL paritesine etkisi TL açısından olumlu olacaktır. Cuma günü söz konusu karar ardından başlayan aşağı yönlü hareket eğilimi aynen devam etmektedir.

ABD piyasalarının kapalı olduğu ve vadeli işlemlerin yarın gün yapılacağı Pazartesi gününde, USD kaynaklı hareketlerin de fazla derin olmadığı görülmektedir. Fed tarafında faiz artırımına yönelik sinyaller geldi, ancak geçen hafta USD'yr yaptığı pozitif etki sınırlı kaldı. Trump kaynaklı haber akışının da değişkenlik göstermesi ve sürprizler içernesi piyasanın şimdilik USD tarafında alım yapmakta çekingen davranmasına yol açmaktadır. Bu hafta veri akışı oldukça zayıf; ABD’de FOMC tutanaklarını, içeride ise 16 Nisan referandumuna ilişkin haber akışını takip ediyoruz.

Muhtemelen bu eğilim birkaç gün korunacak. dolar/TL 3,60 test edebilir, biraz daha iyimser olursak 3,55 seviyelerine kadar da geri çekilme görülebilir. Trend uzun vadede halen yukarı yönlüdür, ancak kısa dönem için piyasa görünümü kurda ilave geri çekilme olabileceğine işaret etmektedir.

FED KONUŞMALARI TAKİP EDİLECEK


Küresel hisse piyasalarında bu hafta ABD'de tüketici harcamaları hakkında fikir verecek olan başlıca perakende şirketlerinin yıl sonu bilançoları izlenecek. Bu hafta Wal-Mart Stores, Macy's ve Home Depot şirketlerinin bilançoları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın getirmek istediği ithalat vergisi hakkındaki görüşleri açısından şirket yöneticilerinin açıklamaları izlenecek.

Döviz ve tahvil piyasalarında ise gözler en az beş Fed yetkilisinin bu hafta yapacakları konuşmalarda olacak. Fed yönetim kurulu üyesi Jerome Powell Çarşamba günü konuşacak. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise bugünkü konuşmasında ABD ekonomisinin bu şekilde seyretmeye devam etmesi halinde faizlerin artmasından rahatsızlık duymayacağını belirtti.

Fed'in Mart ayından itibaren faiz artırma olasılığı doların değerini destekliyor. Ancak piyasadaki uzun pozisyonların fazlalığı doları ani değer kayıplarına karşı kırılgan hale getiriyor.