Ne zaman emeki olurum, farklı kurumlardaki prim günlerim geçerli olur mu gibi soruları merak eden vatandaşlar emeklilik ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Ne zaman emekli olurum sorusu çalışanların özellikle de çalışma hayatında ilerlemiş olanların aklına takılan sorulardan birisidir. Ne zaman emekli olabileceğinizi gerek SGK ve E-devlette yer alan hesaplama araçları ile öğrenebilirsiniz.

SORULARLA EMEKLİLİK

Ne zaman emekli olurum?

24 Nisan 1966 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Eylül 1989 olup, 1 Ocak 2017’ye kadar SSK’ya 5668 gün prim ödemem var. 2500 gün Emekli Sandığı hizmetim ve 365 gün askerlik günlerimin toplamı ile 8528 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli oluyrum? SSK’da tavandan emekli olmam için 9000 günü doldurmam gerekiyor mu?
Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz bile 51 yaşınızı dolduracağınız Nisan 2016’de emekli olabilirsiniz. Tavandan emekli olma cümlenizle yüksek emekli aylığını kastediyorsanız, emekli aylığını sadece prim gün sayısı belirlemiyor. Emekli aylığını çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayıları birlikte belirliyor. Ayrıca prim ödenen dönemler de çok önemli. Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında ve 1 Ekim 2008 ile emekli olunan tarihe kadar ödenen primler, emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Bu nedenle emekli aylığının yüksek olması için prime esas kazancın üst sınırından uzun yıllar prim ödemeniz gerekiyor.

Emekliye Bayram Ikramiyesi

Bağ-Kur SİGORTALILIĞIMI ERKENE ALABİLİR MİYİM?

1991 yılında babam ve ablam ile limited şirket kurduk, ancak babam sadece kendisi için Bağ-Kur girişini yapıp, ben ve ablam için kayıt yaptırmamış. Ticari tecrübemiz olmadığından dolayı da maalesef sebebini sorgulayamadık o dönem. Ben ve ablam ayrı ayrı şirketlerde 1999 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladık ve halen sigortalı olarak devam ediyoruz. 2007 yılında ablam ile birlikte hisselerimizi babama devredip şirketten ayrıldık. 1991-1999 yılları arası yapılmamış olan Bağ-Kur girişlerimiz için geriye dönük hak talebinde bulunabilir miyiz?
Cevap: Bağ-Kur sigortalılığınızı limited şirket ortağı olduğunuz dönemden başlatıp, 1991-1999 yıllıarı arasındaki dönemi sigortalılık süresi olarak kazanmanız maalesef mümkün değil.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Bu konuda çeşitli hesaplama formülleri ve interaktif hesaplama modülleri bulunmakta. Fakat bazen kullanıcı hatası bazen de sistemsel hatalardan ve eksikliklerden dolayı bu hesaplamalar gerçek sonucu vermeyebiliyor. e-Devlet kapısı üzerinden ilave hiçbir zahmete girmeden sadece tek bir tıkla emekli maaşımızı hesaplamamız mümkün. e-Devlet kapısı resmi kayıtlara işlenmiş doğru bilgileri kullandığından çıkacak olan sonuca tereddütsüz güvenebiliriz. Öncelikle e-Devlet kapısına giriş yapalım.
Sorunsuz bir şekilde giriş yaptıysak arama alanına “emekli aylığı hesaplama” anahtar kelimesini girelim.
Seçimimizi yapalım ve Sorgula ifadesine tıklayalım.
Ve sonuç ekranı karşımızda. İlave bilgi almak için BİMER kanalıyla SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) dilekçe yazabilirsiniz.