Hükümetin istihdam kampanyalarına rağmen, uluslararası uzman gözüyle bakıldığında Türkiye’de izlenen mevcut politikalarla işsizlik derdine orta vadede çözüm bulunamayacağı belirtildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) “İstihdam Görünümü 2017” raporunda, Türkiye’de işsizliğin önümüzdeki yıl sonuna kadar çift haneli sayılar düzeyinde seyredeceği öngörüldü. Türkiye 2016’nın son çeyreğini yüzde 10.6’lık işsizlik oranıyla kapatarak 35 OECD ülkesi arasında Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın ardından dördüncü oldu. Krizle boğuşan Yunanistan yüzde 23.2’lik işsizlik oranıyla diğer ülkelere fark atarken, İspanya yüzde 18.4 ve İtalya yüzde 11.4 ile takip etti. Türkiye’yi ise yüzde 10’un biraz üzerindeki işsizlik oranıyla Portekiz ve bu sınırın biraz altında kalan Fransa izledi.OECD uzmanları, 2018’in son çeyreğinde Türkiye’de işsizliğin yüzde 10.7 olacağı, İtalya’da ise işsizlik oranının yüzde 10.6’ya düşeceği tahmininde bulundu. Tahminler gerçekleşirse Türkiye 2019’a işsizlik oranının yüksekliği bakımından OECD üçüncüsü ülke olarak girecek.

İSTİHDAM ARTMIYOR

OECD ülkeleri genelinde yüzde 6.2 olan işsizlik oranının 2017-2019 arasında sadece yüzde 0.3 düşebileceği kaydedildi. 35 ülkeden 13’ünde işsizlik oranları yüzde 5’in altındayken, Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecine (Brexit) giren İngiltere’de bu sınırın geçileceği tahmin edildi.
Japonya, İzlanda, Güney Kore, Meksika ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin en az işsizlik oranlarına sahip olduğu belirtilen raporda, işsizlik oranlarının en yüksek olduğu Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz ve Türkiye içinde sadece Türkiye’de oranlarda belirgin bir düşüş beklenmediği ifade edildi.

454545

OECD’nin yeni İstihdam Stratejisi üye ülkeler tarafından 2018’den itibaren uygulamaya geçirilecek. İşçilerin gelişen teknolojiden ve uluslararası ticaretten payını alabilmesinin hedeflendiği stratejide, sendika üyesi olma ve toplu sözleşme hakkının öneminin de altı çiziliyor. Sektör çapındaki toplu sözleşmelerin artık daha çok işletme bazında yapıldığına dikkat çekilen raporda, “Sendika ve işveren örgütü üyeliği tahminleri ile toplu sözleşmelerin kapsamı, toplu sözleşmenin halen önemli bir role sahip olmasına rağmen, istihdam şartları toplu sözleşmeler aracılığıyla belirlenen işçilerin oranının son 30 yıldır düşüşte olduğunu gösteriyor” denildi.

6565

Gerçek işsiz sayısı 6.5 milyonu aştı


Hükümetin yatırım seferberliği ve ilk çeyrekte yüzde 5’i bulan büyüme rakamlarına rağmen, istihdam piyasasındaki yangın sönmedi. Yıla son 7 yılın rekorunu kırarak başlayan işsizlik rakamları, artış hızını yavaşlatsa da kritik seviye olan çift haneli rakamlarda kalmaya devam etti. 2017 Mart döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 619 bin kişi artarak 3 milyon 642 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı ise 1.6 puanlık artış ile yüzde 11.7’ye çıktı. Kan kaybının devam ettiği genç işsizlik oranı 4.4 puanlık artış ile yüzde 21.4’e yükseldi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yayınlanan geniş tanımlı işsizlik rakamlarına göre gerçek işsiz sayısı 500 bin kişi artarak 6 milyon 525 bine ulaştı. Geniş tanımlı işsiz sayısı 593 bin kişi artarak yüzde 19.5 olarak gerçekleşti. Mart 2014’te 6 milyon 41 olan gerçek işsiz sayısı bu oranla son 4 yılın rekorunu kırdı.