İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan Yeldeğirmeni, Anadolu Yakası'nda ve her geçen gün daha fazla insan tarafından ziyaret ediliyor. Yeldeğirmeni'ninde son yıllarda yaşanan inanılmaz değişim ve dönüşümü sizler için yerinde gördük. Daha birkaç sene öncesine kadar İstanbul’un sanat ve sosyal yaşamı Beyoğlu iken Yeldeğirmeni yeni bir alternatif oldu. Değişimi yerinde gördük Yeldeğirmeni'ni yaşanan gelişmeleri mahalle muhtarı ve esnaflarından dinledik.

Mahalle Muhtarı Okan Allüşoğlu Mahalle Muhtarı Okan Allüşoğlu


Yeldeğirmeni Caddesi'nin bulunduğu Rasimpaşa Mahallesi Muhtarı Okan Allüşoğlu Sozcu.com.tr'ye konuştu. Allüşoğlu "Ben doğma büyüme buralıyım. 50 yaşındayım. 84 yılından beri de muhtarlık masasındayım. Yeldeğirmeni'ndeki değişimin geçmişi son 3 yıl. İlk başta resim-sanat atölyeleri ufak ufak burada mekan tutmaya başladılar daha sonra bu kafe tarzı mekanlar açılmaya başladı. Bu kafeler açılmaya başlandığında haliyle bir hareketlilik oldu. Burada yaklaşık 200'e yakın kafe açıldı" diye konuştu.

ici

ESKİDEN BEYOĞLU'NDA TAKILIYORLARDI

İstanbul'da mahalle kültürünün kaldığı ender alanlardan birinin Yeldeğirmeni olduğunu anlatan Allüşoğlu, "Yeldeğirmeni Mahallesinin geçmişi tarihi uzun ve eskidir. Mahalle kültürünün yaşandığı ender semtlerden biri burası. Ayrıca Anadolu yakasında ilk apartmanlaşmanın başladığı yer burası. Bu süreçte dediğim gibi bir mahalle kültürüyle insanlar yaşadı. Ve yaşamaya da devam etmeye çalışıyorlar. Bizim istediğimizde bu mahalle kültürünün yok olmamasıdır. Bu mahalle eskiden keşfedilmemişti ancak şuan keşfedilmiş bir durumda. Hal böyle olunca da daire ve dükkan fiyatları iki katına çıktı. Şimdi buradaki aileler yavaş yavaş taşınıyor. Bu ailelerin yerine artık gençler ve öğrenciler kalıyor Bu mahalle artık iş yerlerine dönüşüyor. İş yerlerine dönüşmesi nüfusun azalmasına sebep oluyor. Eskiden daha çok aile kalıyordu şimdi onların hepsi farklı yerlere taşındılar. Eskiden mahallede 35 bin kişi vardı şimdi ise 20 bin kişi oldu. Sanat camiası bir anda neden geldi buraya biliyor musunuz? Eskiden hep Beyoğlu'nda falan takılırlardı. Ancak tam kesin olmamakla birlikte orada onlara karşı bir tepki oluştu. Bu sebeple de burayı keşfedip buraya taşındılar" şeklinde konuştu.

Mahalleye 35 yıldır hizmet veren Cengiz Aras Mahalleye 35 yıldır hizmet veren Cengiz Aras


İŞ YAPAMIYORUZ YAKINDA KAPATIRIZ

Mahallede 35 yıldan beri nalbur ve temizlik dükkanı olan Cengiz Aras Yeldeğirmeni Mahallesinin bu denli gelişmesinden ve kafelerin açılmasından bir hayli mutsuz. Aras sozcu.com.tr'ye yaptığı konuşmasında "Bu mahallede eskiden aileler vardı. İşlerimiz daha güzeldi. Ancak aileler ki ne zaman buradan taşınmaya başladı. Bizim işlerimizde durmaya başladı. Çok kafe açıldı. Bu mahalle bu kadar kafeyi kaldıramaz... Her yer kafe oldu. 3- 5 tane olur ama küçücük mahallede 100 den fazla kafe var. Bunların gelmesiyle birlikte bizim işlerimiz çok ama çok düştü. Aile daha iyiydi. Alışveriş yapıyordu şimdi gelenler hiç bir şey almıyorlar. Ben emekliyim ve burada hiç kar etmeden çalışıyorum yakında da kapatırız" dedi.

unnamed

YELDEĞİRMENİ ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR

Mahalle sakinlerinden Sezen Aksu ise sozcu.com.tr'ye yaptığı konuşmada her şeyi çok çabuk tükettiğimizi ve yakında insanların Yeldeğirmeni Mahallesi'nden de bıkacağını söyledi. Aksu konuşmasında "Beyoğlu gibi yerler çok kalabalıklaştı. İnsanlar oralardan artık sıkıldı. Her yeri çok çabuk tüketiyoruz yeni yerlere bir anda yoğunlaşıp bir anda bırakıyoruz. Eskiden herkes Beyoğlu'nda takılırdı ancak şuan herkes, tüm sanat camiası burayı keşfedip buraya geldiler. Yeldeğirmeni el değmemiş bir yerdi ama şuan keşfedildi. Ve altın çağına doğru gidiyor" dedi

Mahallede yeni kafe açan Mahallede yeni kafe açan Sahra Daşdemir


KAFELER AÇILMAYA DEVAM EDİYOR

Yeldeğirmeni Mahallesi'nde yeni kafe açan Sahra Daşdemir ise mahalle kültürünü çok sevdiklerini ve memnun olduklarını dile getirdi. Daşdemir sozcu.com.tr'ye konuşmasında "Biz Yeldeğirmeni'nden çok memnunuz. Bence hala mahalleliyle esnaf aynı diyalog içerisinde. Bu durum bir çeşitlilik yaratıyor burada ve keyifli çeşitlilik bu.  Durumdan memnunuz. 3 yıl oldu ben buraya dükkan açalı, ve buraya yoğun bir talep var bir sürü yeni mekan ve kafe halen açılmaya devam ediyor. Bence vatandaşlar burayı sakin olduğu için, tarihi eserler olduğu için tercih ediyor. Mahalle havası var sanat merkezleri var. Dolayısıyla ekonomik açıdan yüksek potansiyeli olan bir mahalle. Ama yine de her geçen gün artıyor. Hem bu duruma mahalleli de çok kolay entegre oldu. Ayrıca ünlülerde bu mahalleyi keşfedip tercih ediyorlar." dedi.

50 yıldır mahallede yaşayan ressam sanatçı 50 yıldır mahallede yaşayan ressam sanatçı ve emekli öğretmen Taner Akçan


'KİRALAR İKİ KATI ARTTI'

50 yıldır resimle uğraşan emekli öğretmen Taner Akçan Yeldeğirmeni'nde bir galeri işletiyor. Akçan sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Ben 50 yıldır resim ve sanat alanında uğraş veriyorum. Daha sonra tabi böyle ufak bir galeri açtım bu mahallemde. Çok eskiden bu mahallede Ermeniler yaşıyordu. Bu mahallede Avrupa tarzı (gotik tarz) binalar vardı.Eskiden Fransız asıllı mühendislerin aileleri kalıyordu bu binalarda. Bu mahalleye her geçen gün ilgi artıyor. Film ve dizi yönetmenleri olsun iş dünyası olsun yavaş yavaş bu mahalleye geliyor. Hal böyle olunca da bu gelen tabakaya birde buluşma yeri gerekti ve kafeler ondan burada çok oldu. Ama bu kafelerden bazıları iş yapıyor bazıları ise hiç iş yapamıyor. Ev kiraları da tam iki katına çıktı." şeklinde konuştu.