Yılbaşının soğuk havalara denk gelmesi ile birlikte otelciler şimdiden kış duası yapmaya başladı.  Vatandaşlar da kayak merkezlerine yakın otellerde rezervasyonlarını yaptırmaya başladılar. Peki bu yılbaşında kar yağacak mı? Otel fiyatlarında artış olacak mı? İşte uzmanların tahminleri...

KAR YAĞARSA BU YIL İŞLER İYİ GİDER

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneğ (GÜMTOB) yönetim kurulu başkanı Mehmet Haluk Beceren sozcu.com.tr'ye yaptığı konuşmasında, "Kar yağarsa bu yıl işler iyi gider, ama yağmaz ise kış turizmine talep olmaz. Bütün kayak merkezlerinin ana problemi bu kar yağışından geçiyor. Tüm dünyada bu kar yağışı problem. Eğer zamanında yeteri miktarda kar yağarsa, vatandaş tarafından da yeteri kadar talep oluşacağını tahmin ediyorum. Bu talep yılbaşında daha da artabilir. Şuan için rezervasyonlar var ve devam ediyor. Ama bu kar yağıp yağmaması durumuna göre de değişebilir. Havanın durumunu hiç kimse bilemez, metreoloji de bilemez. Tüm meteorolijik durumlar tahmindir. Örnek vermek gerekirse, Bursa'ya kar yağarken Uludağ'a yağmur yağdığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

YIL BAŞINDA KAR YAĞIŞI FAZLA OLACAK

Bu yıl kar yağışının geç yağmasına sevinen Başkan Mehmet Haluk Beceren, "Geçmiş yıllara baktığımızda bu yıl yağışın geç olması bizi sevindirdi. Bu demek oluyor ki sezonda kar yağışı fazla olacak. Bu durumda bizi çok mutlu eder. Kar yağışı geç kaldığı için bizim tahminimize göre yılbaşında kar yağışının fazla olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

[old_news_related_template title="Uçuşlar durdu kış turizmi darbe yedi" desc="Yoğun kar yağışı ile birlikte uçak seferlerinde yaşanan aksaklıklar yüzünden kayak merkezlerinde rezervasyon iptalleri yüzde 50’yi aştı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/4004_529b75950ca56_1920x1080.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ucuslar-durdu-kis-turizmi-darbe-yedi-1613216/"]

%15 İLE %20 ORANINDA FİYATLAR ARTACAK

Turizmdeki enflasyon fiyatlarının artması bu yıl ki fiyatları etkileyeceğini belirten Başkan Mehmet Haluk Beceren, "Fiyatlar tabi ki artacak. Enflasyonun yüksek olduğu bir ülkede turizm fiyatlarının artmaması imkansız bir durum. Ama nasıl artacak derseniz enflasyona uygun bir şekilde hatta birazda altında bile artabilir. Şu anda %15 ile 20 oranında bir artış söz konusu dedi.

Kartalkaya'daki Kartal Otel Genel Müdürü  Mehmet Korkmaz konuşmasında, "Bu yıl kış turizminin olumlu geçmesini öngörüyoruz. Özellikle de Kartalkaya'da... Neden derseniz? Burası vatandaşlar için hem keyifli bir yer hem de diğer kayak merkezlerine coğrafisi kayak yapmaya daha uygun." dedi.

REZERVASYONLAR İYİ

Şu anda rezervasyonlarının iyi olduğunu belirten Mehmet Korkmaz, "İnsanlar yaz ayından çıktı. İster istemez kış sezonuna yöneliyorlar. Şuan için rezervasyonlarımız iyi çok şükür. Bizim işimiz tamamen kar yağışına bağlı, kar çok olursa bizim yüzümüz gülüyor. Hatta zaman zaman kar duası da yaptık. En çok talep İstanbul'dan geliyor. Ayrıca kış turizminde oda fiyatları hafta içi ve hafta sonuna göre değişkenlik gösteriyor. Hafta sonu biraz daha maliyetli olabiliyor. Yılbaşında kar yağışı bekliyoruz. Geçende bir yağdı 5-6 cm kadar yağdı. Vatandaşlar bu yıl çok rahat şekilde kayak yapacaklar." dedi.