Fransa seçimleri ilk turunun sonuçlarının belli olmasının ardından güne düşüşle başlayan dolar/TL, 3,5885'e kadar gerileyerek 5.5 ayın en düşük seviyesine geldi. Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, haftanın ilk iş gününe 92.920,01 puandan başlamasının ardından günün ilk yarısını 93 bin 269 puandan kapatarak tarihi rekoruna yaklaştı.

[timeline_template title="Dolar ve euro ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 3.5928/3.5938, euro TL ise 3.9082/3.9070 seviyelerinde" image="" day="24" month="NİS" hour="12" minute="43" width="" height=""]
Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu bankaların ellerindeki dövizi bozdurmak için yoğun bir çaba içine giriştiklerini söyledi. Muratoğlu bunun da doların ateşini aldığını ifade ediyor. İşte Muratoğlu'nun piyasa yorumu:

Bankalar fellik fellik para arıyor. Toplamda bir yılda kullandırılan kredilerin neredeyse yarısını Kredi Garanti Fonu'nun güvencesiyle sadece bir ayda kullandırdılar. Mevduat faizlerinin yüzde 14'ü aştığı konuşuluyor.Haliyle bankalar ellerine geçen dövizi de bozdurup kredi verme telaşında... Nasıl olsa garantisi devlet... Parti devam ediyor ve çok gürültü var. Kimse kimseyi duymuyor. Mevduat/kredi oranının yüzde 140'larda olduğu bir ortamda tehlikeli sularda yüzüyoruz.
Yoksa kredi faizleri çok yükseldi ve bu orandan kredi alanların geri ödemesi zorlu olacak.

REKOR KIRMASI HALİNDE...


Analist Gizmen Nalbantlı, piyasalardaki son durumu yorumladı. Nalbantlı şöyle dedi: Referandum sonrası yurtiçindeki olumlu hava Fransa seçimleri sonrası devam ediyor. Le Pen riskinin geçmesi ile küresel hisse senedi piyasaları ralli yaparken BİST 100’de buna katıldı. Endeks 93 bin 338 seviyesini görerek tarihinin en yüksek seviyesi olan 93.398’e yaklaştı. Yeni zirve yapıp 93 bin 500 seviyelerinde tutunması durumunda ilk önemli seviye 95 bin olarak karşımıza çıkıyor. 91 bin 500 üzerinde yukarı trend devam ediyor.

YARIN GÖZLER AVRUPA KONSEYİ'NDE


Kur tarafında ise 3.65’in altında düşüş devam edebilir. Ancak 3.60’ın altında yurtiçi yerleşiklerin oldukça yüksek olan talebini düşündüğümüzde 3.55 bölgesinin önemli bir destek olduğunu düşünüyorum. Yıl başından bu yana yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 16,3 milyar dolar yükseldi. Özellikle 3.55 bölgesinden kurumsal talep dikkat çekiyor. Bu hafta kritik iki önemli gelişmeyi takip edeceğiz. Yarın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye-AB ilişkilerini etkileyebilecek bir oylama yapacak. Türkiye’nin yeniden gözlem altına alınması ilişkileri gerebilir. Çarşamba günü ise Merkez Bankası’nın faiz kararı kur üzerinde belirleyici olacaktır.