İşsizlik oranı Ekim ayında yüzde 11,8 ile Mart 2010'dan bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. Bu durum TÜİK'in yer ay yayımladığı tüketici güven endeksine de yansıdı. TÜİK'in yayımladığı endeks sonuçlarına göre vatandaşın ekonomiye güveni artarken işsizlik beklentisi yükseldi.

MADDİ DURUM BEKLENTİSİ ARTTI


TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, ocakta geçen aya göre yüzde 5,6 artış gösterirken aralıkta 63,4 olan endeks değeri bu ay 66,9 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 2,9 artarak 87,9'a yükseldi.

[old_news_related_template title="İşsizlik 6 yılın zirvesinde" desc="İşsizlik oranı Ekim ayında yüzde 11.8 olarak gerçekleşti. İşsizlik Eylül ayında yüzde 11.3, geçen yılın aynı ayında ise yüzde 10.5 oranındaydı. İşsiz sayısı 500 bin kişi artarak 3.6 milyon kişiye ulaştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/sanayi-depo-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/issizlik-rakamlari-aciklandi-20-1624428/"]

İŞSİZ SAYISI BEKLENTİSİ ARTTI


İşsiz sayısı beklentisi endeksi de anılan dönemde yüzde yüzde 5,4 arttı ve ocakta 68,9 oldu. Artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı. Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 34 arttı. Aralıkta 16,7 olan endeks, ocak ayında 22,4'e yükseldi. Bu yükseliş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

[statistics_releated title="Ekim ayı işsizlik oranı" value="% 11.8" sub_title="6 yılın zirvesi" sub_text="İşsizlik oranı Ekim ayında yüzde 11,8 ile Mart 2010'dan bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti."]

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı ekonomik aktivitedeki yavaşlamayla beraber işsizlikte yükselmenin devam etmesini öngörüyor. Nalbantlı Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada,"Tüketici güveni Ocak ayında %5.6 artarak beklentilere göre oldukça iyi geldi. Verinin detaylarına baktığımızda işsiz sayısındaki artış beklentisi dikkat çekiyor. Son dönemde artan işsizlik oranının ekonomik aktivite de görülen zayıflama sonrası yükselmeye devam etmesi öngörülüyor. Özellikle döviz açık pozisyonu olan orta ve küçük işletmeler görülen iflaslar burada ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

KAPANAN ŞİRKET SAYILARI YÜZDE 61.5 ARTTI


Nalbantlı sözlerine şöyle devam etti: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yayınladığı verileriler göre Aralık ayında Kasım’a göre kapanan şirket sayısında %61.5 artış yaşanırken, son bir ayda kapanan şirket sayısı 1.733 oldu. Şirketlerin yatırımdan çok borç ödemeye ve kendilerini çevirmeye odaklanması, yeni istihdam alanı açılmaması ve arkadan gelen genç nüfusun fazla olması işsizlik oranının daha yüksek seviyelere çıkmasına neden olacaktır.