Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Mayıs ayında 0.35 artışla, yıllık enflasyonu yaklaşık 9 yılın zirvesinden aşağı çekmesi bekleniyor. Reuters'ın 17 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.2-0.62 artış bandında yer alıyor. Yılsonu tahmini ise yüzde 9.45 ile TCMB'nin yıl sonu tahmini olan yüzde 8.5'in oldukça üzerinde seyretmeyi sürdürüyor.

Reuters anketinde yer alan beklentilerin medyanına paralel gelmesi halinde yıllık enflasyonun Nisan ayındaki yüzde 11.87'den Mayıs ayında yüzde 11.60'a doğru gerilemesi bekleniyor. Tahminlere paralel bir enflasyon gelmesi halinde bu yıllık enflasyonda Kasım 2016'dan beri görülen ilk düşüş olacak.

Son 10 yılın enflasyon tablosu. Grafik: Trading Economics Son 10 yılın enflasyon tablosu. Grafik: Trading Economics


Ekonomistler yıllık enflasyondaki düşüşün aslında bu yıl sert yükseliş gösteren gıda fiyatları kanalıyla olmasını bekliyorlar. TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan ve önemli bir öncü veri olarak görülen Türk-İş raporunda kıyma ve kuşbaşı et fiyatının Mayıs'ta da artış gösterdiğine dikkat çekilerek, "Et fiyatında görülen artış olmasaydı gıda fiyatlarında bu ay gerileme söz konusu olacaktı" görüşüne yer veriliyor.