Başbakan Binali Yıldırım, referandumdan hemen sonra bitecek beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimini eylül sonuna kadar uzattıklarını, patronlara da yeni bir sigorta primi ve vergi affı getireceklerini açıkladı. Referanduma 6 gün kala açıklanan bu iki müjdeden sadece vergi indiriminin bütçeye maliyeti 1.7 milyar lirayı bulacak.

Hükümet, geçtiğimiz şubat başında vatandaşın gözünü boyayacak bir dizi vergi indirimine gitti. Referandum sonuna kadar beyaz eşyadaki ÖTV oranı yüzde 6.7’den sıfıra, mobilyadaki yüzde 18’lik KDV de yüzde 8’e çekildi.

İKİNCİ AF MÜJDESİ


Vergi indiriminin piyasayı canlandıracağı, satışları artıracağı, bütçeye ise 1 milyar lira ek yük getireceği açıklandı. Ancak piyasa canlanmadığı gibi, vergi indirimi fiyatlara yansıtılmadı, hatta dövizdeki artış gerekçesiyle ilave zam yapıldı. Merkez Bankası da bu olumsuz durumu rapor etti. Beyaz eşya ve mobilyaya sağlanan vergi indirimi şubat başından 30 Nisan’a kadar olan yaklaşık 3 aylık dönem için geçerliydi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 3 aylık bu indirimin bütçeye 1 milyar lira maliyeti olacağını açıklamıştı. Şimdi ÖTV ve KDV indirim süresi 5 ay daha uzatılıyor. Buna göre yeni süre uzatımının bütçeye yaklaşık 1.7 milyar lira civarında vergi kaybına yol açması bekleniyor.

ictablo

Üstelik, 5 aylık indirimli vergilerin düğünlerin en yoğun olduğu döneme denk gelmesi nedeniyle vergi kaybının çok daha yukarı çıkabileceği ifade ediliyor. Göreve geldiği 2002 yılından bu yana birbiri ardına vergi ve sigorta primi affı getirerek sürekli kaynak toplayan hükümet, bu affı şimdi de referandum müjdesine çevirdi.

Başbakan Yıldırım, daha geçen yıl çıkardıkları affın ödemeleri devam ederken, yeni bir af müjdesi daha verdi. Buna göre, 1 Temmuz 2016 tarihinden bu yana Maliye’ye vergi, SGK’ya sigorta primi borçlarını ödemeyen esnaf ve işverenler bir kez daha affedilecek. Bu mükelleflerin devlete ödemedikleri borçların ceza ve faizleri ise silinecek.

FATURA VATANDAŞA KESİLECEK


Hükümetin her vaadi harcama artışı olarak bütçeyi vuruyor. İki dönem halinde yapılan beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indiriminin bütçede yol açacağı toplam gelir kaybı 2.7 milyar lirayı aşacak. Bunun dışında işverene işçi başına sağlanan 773 liralık yeni istihdam teşvikleri, yüzde 5’lik vergi indirimleri, muhtarların sigorta priminin kaldırılması gibi vaatlerin bütçede büyük delikler açacağı, dolayısıyla tüm faturayı yine vatandaşın ödeyeceği ifade ediliyor