Euro bölgesi maliye bakanları ve Yunanistan, mali yardım gözden geçirme toplantısının gelecek hafta tekrar başlaması ve hızla sonuçlandırılması konusunda anlaştı.

Yunan hükümetinden bir yetkili, dünkü görüşmeler hakkında, "Varılan bu anlaşma, Yunan tarafının ortaya koyduğu ve bir euro daha fazla kemer sıkma tedbirinin alınmayacağı şeklindeki vazgeçilmez koşulu da içeriyor" dedi.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre hükümet, hiçbir mali etkisinin olmaması kaydıyla, reformların 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek gibi yasalaştırılmasını kabul etti.

Küresel finansal kriz sonrasında iflasın eşiğine gelen Yunanistan euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) birkaç kez aldığı mali yardımla ayakta kaldı.

Son olarak 2015 yılı ortasında aldığı mali yardım paketinin azami büyüklüğü 86 milyar euroya kadar çıkıyordu.

Yunanistan'a verilen son mali yardım ve karşılığında yapması gereken katı reformların gözden geçirme süreci ise Atina'nın reformları geciktirmesi ve borç veren kurumlar arasında IMF'nin mali yardıma katılımı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle çok yavaş ilerliyor.

Euro bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'deki toplantısına katılan bir bakan Reuters'a yaptığı açıklamada, "Önemli bir görüşme olmadı ancak (kreditör) kurumların müzakereye dönmesi için mutabakat sağlandı. Bu durumda iyi bir haber sayılır " dedi.

IMF'nin, kreditörlerden biri olarak gözden geçirmeye katılması ihtimalinden bahsetmeyen Yunan yetkili, kreditör kurumları temsilen teknik bir heyetin 27 Şubat'ta Atina'ya geleceğini ve "heyetler düzeyinde bir sonuca birkaç gün içinde" varacağını belirtti.